Vereniging Nederlandse Gemeenten

VNG: Rijk moet beter haar best doen voor administratieve lastenverlichting

06.11.2008

RECTIFICATIE


Om bezwaar te maken tegen het gebruik van het elektronisch patiëntendossier dient de burger een uittreksel van het geboorteregister op te vragen bij de gemeente waarin hij geboren is. Dat moet vervolgens bij het ministerie van VWS worden ingeleverd. Deze werkwijze levert een onnodige handeling voor burgers op. Gemeenten proberen deze onnodige handelingen juist te voorkomen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de afgelopen dagen aan alle Nederlandse huishoudens een bericht gestuurd over het elektronisch patiëntendossier. Daarin staat vermeld dat burgers bij bezwaar een uittreksel van het geboorteregister bij gemeenten moeten opvragen en bij het ministerie moeten inleveren. Dit terwijl het ministerie als overheidsorgaan gewoon toegang heeft tot ditzelfde bestand. Het verzoek dat het ministerie hiermee doet, is een vorm van werkverschaffing die de gemeenten burgers graag willen besparen.

Gemeenten besteden veel aandacht aan het beperken en voorkomen van onnodige handelingen door burgers en bedrijven. Een voorbeeld van zon onnodige handeling is dat de overheid burgers als postbode laat optreden door een papiertje van de ene naar de andere overheid te brengen. Jaarlijks gebeurt dat bijvoorbeeld voor het GBA-uittreksel al zon 1,5 miljoen keer. Dat aantal proberen de gemeenten te verminderen.

Daarom roept de VNG het Rijk op om beter na te denken en mee te werken aan het streven om de administratieve lasten voor burgers en bedrijven te verminderen.

Praktijkvoorbeelden: van en voor gemeenten

* VNG Postbus 30435 2500 GK Den Haag

* 070-373 83 93