D66

Obama is belofte voor de toekomst

5 november 2008

D66 reageert verheugd op de verkiezing van Barack Obama als president van de Verenigde Staten. Fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt Obama "de belofte voor de toekomst". Toch verliest Pechtold de realiteit niet uit het oog: "Hij heeft veel beloofd. Dat zal hij niet allemaal waar kunnen maken."

Obama verkozen boven McCain

De sociaal-liberaal is blij dat het Amerikaanse volk in grote meerderheid Obama boven McCain verkoos: "Want hoe goed McCain ook was en hoe sterk karakter hij ook toonde, hij was wel iemand van de vorige eeuw." De verkiezing van de zwarte senator uit Illinois bewijst volgens Pechtold dat alle minderheden binnen twee generaties president van de Verenigde Staten kunnen worden. "Als je maar hard werkt, goede ideeën hebt en mensen kunt overtuigen", aldus Pechtold. "Laat dit een inspiratie zijn voor mensen overal in de wereld."

Enorme uitdagingen voor Obama

Pechtold wijst wel op de enorme uitdagingen die Obama aan zal moeten gaan. "Hij beloofde de belastingen voor de gemiddelde Amerikaan niet te verhogen, maar hij vroeg wel meer geld voor de oorlog in Afghanistan. En meer geld voor onderwijs, zorg, sociale projecten en werkgelegenheid. Dat zal wel allemaal betaald moeten worden - met belastingen. Dat zal hij aan de Amerikanen moeten uitleggen."
---