Provincie Limburg

Persberichten

Provincie en gemeente Sittard-Geleen verbijsterd over vertrek sportopleiding Fontys uit Sittard
Sport en onderwijs gedeputeerde Odile Wolfs en wethouder Ruud Guyt (Sport) zijn verbijsterd over het besluit van Fontys hogescholen om haar sportopleidingen uit Sittard (en Tilburg) weg te halen en deze in Eindhoven te vestigen. Fontys Hogescholen nam dat besluit naar aanleiding van de ambitie om haar aanbod van sportonderwijs uit te breiden. Wethouder Guyt: Fontys heeft vlak voor de finish de spelregels veranderd en de route verlegd. Dat past niet in de afspraken die de gemeenten Sittard-Geleen, Tilburg en de Provincie recent met Fontys hebben gemaakt. Wij zullen alle politieke en juridische stappen ondernemen om dit besluit ongedaan te maken. Het vertrek van de Fontys sportopleidingen uit Sittard zou een aderlating zijn voor onze stad. Circa 400 studenten zullen de stad verlaten.

Gedeputeerde Wolfs: De gemeente Sittard-Geleen en de Provincie Limburg hebben Fontys Hogescholen een riant aanbod gedaan in de vorm van een bijdrage van maximaal 12 mln. Dat is de helft van de totale investeringskosten. De plannen van Fontys voor de uitbreiding van het HBO sportonderwijs en het bouwen van een wedstrijdhal, passen perfect in de ontwikkeling van de sportzone westelijke mijnstreek. Fontys sprak in dat verband van een prima aanbod. Wij zijn dan ook van mening dat Fontys vooral zichzelf daarbij veel ontzegt en de krachtige ontwikkeling en uitstraling van de sportzone in Sittard-Geleen zal missen. Ik kan niet anders dan constateren dat de Raad van Bestuur van Fontys Hogescholen geen affiniteit heeft met de ontwikkeling Sportzone in Sittard Geleen en daarmee is het aanbod afgedaan met argumenten die niet eerder door Fontys zijn gebruikt. Wij voelen ons dan ook door Fontys misleid. We hadden verwacht, zeker op dit onderwerp, sportief met elkaar om te gaan. Temeer daar we hebben afgesproken dat bij een eventuele keuze voor een concentratiemodel (Eindhoven), de regio een nieuw aanbod zou kunnen doen.

De gemeente Sittard-Geleen en de Provincie gaan ondertussen verder met de ontwikkeling van de Sportzone als dé locatie voor topsport in Sittard-Geleen met de combinatie van toponderwijs, topsport, topaccommodaties en de economische ontwikkelingen op het gebied van sport. Wethouder Guyt: Wij gaan nu in bespreking met andere partijen die een rol kunnen spelen op het gebied van sportonderwijs en wedstrijdaccommodatie, om de Sportzone-ontwikkeling ongewijzigd voort te zetten. Daar hoort ook een Centrum voor Topsport en Onderwijs in deze euregio bij.

5-11-2008 14:50