Senternovem


05-11-2008 | Veel belangstelling voor innovatief en energiezuinig (ver-)bouwen

Vijftien renovatie en nieuwbouwprojecten ontvangen subsidie uit 'UKR naar energieneutraal wonen'

Er is grote belangstelling getoond voor subsidie voor zeer energiezuinige nieuwbouw en renovatie (regeling 'UKR naar energieneutraal wonen'). In totaal werden 42 aanvragen ingediend. Vijftien innovatieve renovatie- en nieuwbouwprojecten ontvangen in totaal EUR 7,5 miljoen subsidie van Minister Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie). De projecten omvatten in totaal 1.696 woningen en realiseren elk voor zich een reductie van minimaal 45 procent CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. Dit is inclusief de CO2-uitstoot ten gevolge van het huishoudelijk energiegebruik. De projecten lenen zich op termijn voor grootschalige toepassing van verdere energiebesparing. Het geld is bedoeld voor de extra investeringskosten die gemoeid zijn met de realisatie van de projecten in de praktijk.

Van de in totaal 42 aanvragen konden er 9 binnen het beschikbare budget van EUR 4,5 miljoen worden gehonoreerd. Omdat de kwaliteit van de aanvragen bijzonder hoog was, heeft de Minister eind augustus besloten om EUR 3 miljoen extra uit te trekken voor deze regeling. Daardoor zijn nu in totaal vijftien projecten gehonoreerd.

De gehonoreerde projecten hebben een looptijd van maximaal 3 jaar, omvatten minimaal 50 woningen en worden verspreid over Nederland uitgevoerd. De projecten richten zich zowel op huur- als koopwoningen van verschillende typen. Het merendeel van de nieuwbouwprojecten heeft een EPC van 0,45 of lager. In de renovatieprojecten krijgen de woningen een energielabel A. De projecten zijn beoordeeld op energiebesparing en op de inrichting van het bouwproces, het bewonerscomfort en de mogelijkheden om de gepresenteerde concepten breed in de bouw toe te kunnen passen.

Het kabinet heeft in het programma 'Schoon en Zuinig' ambities geformuleerd voor energiebesparing, toepassing van duurzame energie en reductie van CO2-uitstoot. Een belangrijk deel van deze ambities moet in de gebouwde omgeving worden gerealiseerd. Begin 2009 zal een meerjarig innovatieprogramma worden gepresenteerd om deze doelen te ondersteunen.
Het Platform Energietransitie Gebouwde Omgeving (PEGO) heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de subsidieregeling `UKR naar energieneutraal wonen'. PEGO heeft WWI en SenterNovem geadviseerd over de opzet van deze subsidieregeling op basis van eigen ervaringen van innovatieve koplopers in de bouw. Met dit advies streven WWI en SenterNovem na dat subsidieregelingen optimaal zijn afgestemd op de behoefte van de doelgroep.

Hieronder volgt een opsomming van de gehonoreerde projecten. Een openbare samenvatting wordt binnenkort geplaatst op de website van het EOS-programma.

Aanvrager
Titel

Gemeente

Renovatie/Nieuwbouw

Woningstichting Patrmonium

Harinxmaland Sneek

Sneek

Nieuwbouw

Aramis Wonen

Passief, Energiek en Comfortabel

Roosendaal (N.B.)

Nieuwbouw

Eco-Maat Project B.V.

Hart van Oijen

Lith

Nieuwbouw

Bergopwaarts@BOW

Duurzaam en comfortabel wonen

Deurne

Nieuwbouw

Woonstichting Openbaar Belang

Duurzame energievoorziening Rembrandtflat

Zwolle

Renovatie

BAM Vastgoed

Woningontwikkeling Buiksloterham

Amsterdam

Nieuwbouw

Woningstichting de Woonplaats

Door Passive Haus een prachtwijk

Enschede

Nieuwbouw

Oost Flevoland Woondiensten Biddinghuizen

Duurzame renovatie 85 woningen

Dronten

Renovatie

Vastgoed Energie Exploitatie Maatschappij

Berkelbosch

Eindhoven

Nieuwbouw

Hurks Vastgoed Zuid

Blixembosch Noordoost

Eindhoven

Nieuwbouw

Brabant Wonen

Passiefhuizen Meerendonk 's Hertogenbosch

's Hertogenbosch

Nieuwbouw

Wbv Eigen Haard

De Koningsvrouwen van Landlust

Amsterdam

Renovatie

BAM Vastgoed

Woningontwikkeling Kotmanpark

Enschede

Nieuwbouw

Volker Wessels Bouw- en Vastgoed

Climate Ready: het woonklimaat is werelds

Haarlemmerliede/ Spaarnwoude

Nieuwbouw

Zon Energie

Duurzaam Nieuwbouw comfort bestaande bouw

Sneek

Renovatie