CDA

Op de bres voor Nederlandse teelten. Lambert van Nistelrooij

Vandaag stemde de milieucommissie van het Europees Parlement over de toelatingsregels voor gewasbeschermingsmiddelen.

Ter stemming lag het gemeenschappelijk standpunt van de Raad. Een aantal parlementariërs diende hier aanscherpingsvoorstellen op in. Dit ging vooral over extra strenge goedkeuringscriteria voor stoffen die onmisbaar en onvervangbaar zijn om de gewassen te beschermen. Van Nistelrooij stemde tegen het voorstel: "De belangen van de volksgezondheid zijn ook in het Raadsvoorstel goed vertegenwoordigd en deze aanscherping is ongewenst. We moeten de Nederlandse teelten zoals rozen, komkommers, uien en tulpen beschermen"

"Het standpunt van de Raad is in balans. Zowel agrariërs als milieufederaties kunnen hiermee uit de voeten. Door te stemmen voor extra aanscherpingen en kortere overgangsperioden, wordt het voor een aantal teelten, zoals groenten en fruit, moeilijker om voldoende, goed en betaalbaar voedsel te produceren," aldus de CDA-parlementariër.

Van Nistelrooij benadrukt echter wel dat de strijd nog niet gestreden is. Na de milieucommissie moet immers ook nog het gehele Parlement stemmen. "Voor het Parlementsstandpunt is een gekwalificeerde meerderheid vereist (393 stemmen). Ik zet erop in dat deze meerderheid er niet komt. Daarmee vallen we terug op het standpunt van de Raad. Hiermee sluiten we tevens aan bij het standpunt van Minister Verburg, zoals onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd," aldus Van Nistelrooij, die zijn Nederlandse collega's oproept dezelfde lijn te volgen. "Het gaat mij erom een aantal teelten (zoals de roos, de komkommer en de tulp) in Nederland te behouden. "
---