Gemeente Gaasterlân-Sleat


Ruimte voor ambitie in begroting Gaasterlân-Sleat

De begroting 2009 van Gaasterlân-Sleat laat een positief saldo zien. Na een aantal jaren van bezuinigingen presenteerde het college van B&W dinsdagavond een begroting met perspectief. Er is ruimte voor nieuw beleid waar inmiddels volop invulling aan wordt gegeven, maar wel op terughoudende wijze. Het verwachte saldo voor 2009 bedraagt EUR 785.000. Niet alleen de begroting 2009 maar ook de meerjarenraming 2010-2012 laat een verwacht overschot zien van circa EUR 750.000 per jaar. In de begroting 2008 was voor 2009 e.v. nog een bezuiniging opgenomen van EUR 100.000 die door de gunstige ontwikkeling nu komt te vervallen.

Begroting met perspectief

Eind 2008 kwam al het goede nieuws dat het financiële toezicht, een jaar eerder dan verwacht, kon worden opgeheven. Door forse, structurele bezuinigingen in de afgelopen jaren, kan de gemeente nu een begroting met een positief saldo laten zien. Ook het hoger dan verwacht uitvallen van de Algemene Uitkering van het Rijk, heeft een positieve invloed op de begroting 2009. De begroting biedt perspectief en heeft ruimte voor ambities op het gebied van onder andere welzijnsvoorzieningen en woningbouw.

Overschot deels structureel inzetten

Het college wil het overschot niet volledig inzetten voor structureel beleid. Dit vanwege de ervaringen uit het verleden en de huidige financiële onzekerheid in de maatschappij. Bovendien kan de hoogte van de Algemene Uitkering van het Rijk ieder jaar wisselen. De raad besloot gisteravond dan ook om 25% van het jaarlijkse saldo in te zetten en 75% achter de hand te houden voor incidentele middelen.

Oproep activiteiten jeugd

Er is behoefte aan meer activiteiten voor de jeugd van onze gemeente. De raad doet dan ook een oproep aan zowel het college als aan alle inwoners om met elkaar na te denken over creatieve ideeën. Denk aan voorzieningen of evenementen op het terrein van cultuur, sport, kunst, muziek, etc. De begroting van de gemeente biedt ruimte om in 2009 een aantal wensen op dit terrein in te vullen. Dit sluit ook goed aan bij de beleidsnotitie Jeugd en Alcohol die in november op de raadsagenda staat.

Constructieve houding

De gemeente blijft uitgaan van haar eigen kracht. Niet alleen financieel maar ook bestuurlijk. Zo is gisteravond ook over de gemeentelijke herindeling gesproken. Het proces m.b.t. herindeling is in Gaasterlân-Sleat zeer zorgvuldig en naar volle tevredenheid doorlopen. De inwoners, verenigingen van Plaatselijk Belang en ondernemers zijn uitdrukkelijk bij dit proces betrokken. Er is van begin af aan ingezet op het vormen van een nieuwe gemeente van maximaal 70.000 inwoners, waarbij uiteindelijk de voorkeur naar de Sleattemervariant ging.

De raad voelt zich gesterkt in zijn mening om in te zetten op intensievere samenwerking/herindeling met de strategische partners Skarsterlân en Lemsterland. Daarnaast blijft Gaasterlân-Sleat zich constructief opstellen met betrekking tot bestaande (bijvoorbeeld ICT) en eventueel nieuwe samenwerkingen met de andere gemeenten in de Zuidwesthoek.

Gesprek met Gedeputeerde Staten
Het besluit van Gaasterlân-Sleat om in te zetten op een intensievere samenwerking/ herindeling met Skarsterlân en Lemsterland, heeft geleid tot veel reacties in de media. Met name vanuit het college van Gedeputeerde Staten is veelvuldig via de media gereageerd. Naar aanleiding hiervan heeft het college van Gaasterlân-Sleat het college van Gedeputeerde Staten Fryslân gevraagd voor een persoonlijk gesprek over de stand van zaken. Het gesprek zal gaan over de herindeling van de Zuidwesthoek van Fryslân in het algemeen en de positie van Gaasterlân-Sleat hierbij in het bijzonder. Het gesprek vindt volgende week dinsdag plaats.