Antillenhuis


Directeur Kanselarij der Nederlandse Orden en secretaris Kapittel voor de Civiele Orden mr. J.C. van Ingen viert 40 jarig ambtsjubileum bij de Kanselarij

\"\"

Vrijdagmiddag vierde de Directeur van de Kanselarij der Nederlandse Orden temidden van collega's en vrienden zijn 40 jarig ambtsjubileum tijdens een receptie op de Kanselarij. Onder de aanwezigen bevond zich de Antilliaanse Minister President mw. Emily de Jongh-Elhage. De Kanselarij der Nederlandse Orden is gevestigd aan de Nassaulaan te Den Haag. De voornaamste taak van de Kanselarij, die bestaat uit 22 fulltime arbeidsplaatsen, is het toetsen en voorbereiden van de adviezen van het Kapittel voor de Civiele Orden met betrekking tot ingediende decoratievoorstellen. Minister President mw. Emily de Jongh-Elhage kreeg vrijdagmiddag tevens een rondleiding door de Kanselarij, alwaar zij de diverse decoraties mocht bezichtigen.

In 1994 werd - na 180 jaar en bijna dertig jaar discussie - voor wat betreft de civiele Orden een ingrijpende herziening in het Nederlandse decoratiestelsel doorgevoerd. Deze herziening werd bij wet geregeld. Voor de nadere uitvoering van de wet werd voor beide Orden een Ordereglement ingesteld. Bij de Militaire Willems-Orde veranderde er niets. Met de herziening hebben de beide civiele Orden weer een heel eigen karakter gekregen. In beide gevallen geldt dat veel sterker dan voorheen de persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving van de decorandus worden gehonoreerd, zonder dat rang, stand of automatisme daarbij een rol spelen.

Een uitzondering vormen de volksvertegenwoordigers. De beoordeling van hun functioneren vindt immers reeds plaats door de verkiezingen voor de vertegenwoordigende organen. In artikel 14 van het Ordereglement wordt de decoratieverlening aan volksvertegenwoordigers beschreven. Daardoor wordt voorkomen dat het functioneren van leden van controlerende organen met direct kiezersmandaat, onderwerp wordt van beoordeling door de gecontroleerde organen zelf.

Vanaf de Algemene Gelegenheid in 1996 werd er voor het eerst gedecoreerd onder de werking van het herziene stelsel. Sindsdien stijgt het aantal decoraties gestaag, en blijkt dat mensen uit steeds bredere lagen van de samenleving worden gedecoreerd. Ook op de Nederlandse Antillen en Aruba stijgt het aantal decoraties elk jaar. Dit jaar waren dat er 49. Voor meer informatie over lintjes, zie http://www.lintjes.nl/downloads/index.html

Bij gebruik van foto's: bron Antillenhuis/Studio FVS
---

Gepubliceerd op: 05-11-2008 Bron: Antillenhuis