Verklaring vraagt meer aandacht voor kind in stad

05/11/2008 16:38

VNG

Oproep aan EU voor meer kindvriendelijke steden

Op woensdag 5 november ondertekenden alle partijen van het Europese Netwerk Child Friendly Cities een verklaring voor meer kindvriendelijke steden. Daarmee roepen ze de Europese Commissie op om samenwerking op lokaal niveau te stimuleren en te ondersteunen.

Burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten en wethouder Geluk (Rotterdam) ondertekenden samen met Jan van Gils, voorzitter van het Europese Netwerk Child Friendly Cities de 'Declaration of Rotterdam'. Met de ondertekening vragen ze aandacht voor een kindvriendelijke omgeving in de stad en op het platteland. De verklaring wordt aangeboden aan de Europese Commissie, die in december over het onderwerp zal spreken.

Het verbeteren van kansen voor kinderen begint op lokaal en regionaal niveau. De betrokkenheid van lokale overheden is cruciaal voor het veranderen en verbeteren van de omstandigheden waarin kinderen opgroeien.

De verklaring stelt aan de hand van een aantal onderwerpen dat er meer aandacht moet zijn voor de positie van kinderen. Een goede inrichting van de openbare ruimte, een veilige en een beschermde omgeving voor kinderen om op te groeien, voldoende scholen en gezondheidszorg voor kinderen en mogelijkheden voor ouders om te wonen en werken zijn nodig voor kinderen om op te kunnen groeien en zich te kunnen ontwikkelen. Daarbij staat een integrale aanpak van al deze onderwerpen centraal.

In het Europese Netwerk Child Friendly Cities zijn onder meer vertegenwoordigd de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Jantje Beton en Unicef, in samenwerking met de stad Rotterdam. Rotterdam was dit jaar gastheer van de 4e internationale conferentie 'Child in the City' en daarom medeondertekenaar van het manifest. Eerder werden conferenties georganiseerd in Stuttgart (2006) en Londen (2004).








Vereniging Nederlandse Gemeenten