Ministerie van Defensie

05-11-2008 16:36

RODE EREKOORDEN UITGEREIKT TIJDENS BEÃDIGING

Een militair van de Koninklijke Landmacht en één van het Korps Mariniers ontvingen vandaag in Ermelo een rood erekoord. Zij kregen deze onderscheiding, omdat zij tijdens de missie in Afghanistan levensreddende handelingen hebben verricht bij gewonde collegaâs. Het was de eerste keer dat deze landmachtonderscheiding werd uitgereikt aan een marinier.

Militairen ontvangen het rode erekoord wanneer zij zich onderscheiden door bijzondere gedragingen, buitengewone inspanning, toewijding of loffelijk handelen. Luitenant-kolonel De Rijke, regimentscommandant van het Regiment Oranje Gelderland en voormalig commandant van de Battle Group uit Uruzgan, reikte de bijzondere waarderingsonderscheidingstekens uit. De uitreiking vond plaats tijdens de openbare beëdiging van 33 nieuwe militairen van het Regiment Oranje Gelderland, 45 Pantserinfanteriebataljon.

Lange traditie
De beëdiging van militairen kent een lange traditie bij de Nederlandse krijgsmacht. Alle nieuw toetredende militairen leggen hun eed of de belofte publiekelijk af. Dit doen zij op het vaandel van het regiment waarbij zij worden ingedeeld. Zij zweren of beloven daarbij trouw aan de Koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.