Universiteit Twente

UT benoemt mr. dr. Heldeweg tot hoogleraar Publiekrecht

De Universiteit Twente heeft per 1 november 2008 mr. dr. M.A. (Michiel) Heldeweg benoemd tot hoogleraar Publiekrecht voor het Openbaar Bestuur. Heldeweg zal zich richten op de publiekrechtelijke aspecten van multi-actor governance (besturen in publiek-private netwerken).

Vanuit de nieuwe leerstoel concentreert Heldeweg zich op de relaties tussen overheden en private partijen op het raakvlak van overheid en markt. Twee thema's hebben zijn bijzondere aandacht. Het ene is de afstemming tussen ordening en sturing, met als voorbeelden van ordeningsvormen `hiërarchie, netwerken en markten' en van sturingsvormen `overheidsregulering en zelfregulering'. Het betreft hier vragen van verantwoording en effectiviteit, denk aan discussies over privatisering, deregulering, toezicht en beginselen van good governance/deugdelijk bestuur.

Het tweede aandachtsveld is de ontwikkeling van `smart rules & regimes'. Hier gaat het om slimme en bestendige regels en regelstelsels ter bevordering, verbinding en waarborging van technologische innovatie en van duurzaamheid; denk aan verhandelbare rechten, publiek-private netwerken, regelgeving voor slimme infrastructuren voor publieke diensten, voor kansenzones en voor productontwikkeling. Hierbij ligt het accent op het juridisch ontwerp van regels, onder het motto dat het beter is te investeren in `slimme regels' dan in minder regels.

Michiel Heldeweg (Nijverdal, 1957) studeerde Rechtsgeleerdheid en Juridische Bestuurswetenschappen in Groningen en werkte van 1985 tot 1999 bij de Faculteit Rechtsgeleerdheid in Maastricht, waar hij in 1993 promoveerde. Sinds 1999 is hij verbonden aan de Universiteit Twente. Heldeweg is coördinator van de masteropleiding Recht & Bestuur en houdt zich in zijn onderzoek bezig met juridische aspecten van privatisering, technologische innovatie en milieu (`Smart rules & regimes'). Hij is tevens rechter-plaatsvervanger bij de rechtbank Almelo en nauw betrokken bij (de samenwerking met de Hogeschool Saxion rond) het Juridisch Platform Twente.