Gemeente 's-Hertogenbosch

05-11-2008
Inkomensgrens hulp bij het huishouden vervalt

Iedereen in 's-Hertogenbosch kan hulp bij het huishouden aanvragen. Maar niet iedereen betaalt hetzelfde voor deze hulp. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van het inkomen van mensen. Mensen met een hoog inkomen betalen de hulp in principe zelf en de gemeente ondersteunt hen tot nu toe niet bij het aanvragen daarvan.

Iedereen wordt geholpen
Het college heeft besloten de inkomensgrens voor een aanvraag voor hulp bij het huishouden te laten vervallen. Dit houdt in dat iedereen, ongeacht zijn inkomen, bij de gemeente ondersteuning kan aanvragen. In de praktijk bleek het voor veel mensen, vooral ouderen, te ingewikkeld om op eigen houtje hulp bij het huishouden in te schakelen. De gemeente gaat daarom vanaf 1 januari iedereen daarbij helpen. Het college geeft hiermee uitvoering aan een motie die door de fracties van PvdA, CDA, SP, GroenLinks en Rosmalens Belang is ingediend tijdens de raadsvergadering van 10 juni jongstleden.

Financieel voordeel
Mensen met een hoog inkomen blijven de eigen bijdrage betalen, maar toch kunnen zij een financieel voordeel hebben. Er is namelijk een maximale eigen bijdrage voor alle vormen van AWBZ en Wmo-zorg tezamen. Nu zij voor de huishoudelijke hulp een officiële beschikking van de gemeente krijgen, telt de eigen bijdrage van hulp bij het huishouden ook mee bij dit totaal. Als zij ook nog andere eigen bijdrages betalen voor bijvoorbeeld AWBZ-voorzieningen zoals verpleging, worden deze bedragen bij elkaar opgeteld en is men eerder aan het maximumbedrag.