Gemeente 's-Hertogenbosch

05-11-2008
Nieuwe bomen op de Markt

Op dinsdagochtend 4 november heeft wethouder Jetty Eugster de eerste nieuwe boom op de Markt geplaatst. Er komen vier bomen op de Markt te staan, in de hoek van het plein tussen café de Paternoster en Topcorner.

Foto nieuwe bomen op de Markt

De bomen die zijn gepland, zijn Valse Christusdoornen (Gleditsia triacanthos). De speciaal ontworpen boomroosters komen in januari, samen met de banken en afvalbakken. De Valse Christusdoorn groeit snel en verschaft daarom vlug schaduw. Hij kan een hoogte van 20-30 meter bereiken. De geplante bomen hebben een omtrek van 35-40 centimeter.

Om de ondergrond zo min mogelijk te verstoren komen de bomen op een plek waar al eerder een boom heeft gestaan. Bovendien is rekening gehouden met de terrassen, kabels en leidingen en de opstelling van de warenmarkt en de kermis.

Het planten van enkele bomen was één van de door de gemeenteraad vastgestelde uitgangspunten. Er is ook een amendement over aangenomen dat de verplichting enkele bomen te planten nog eens onderstreepte. Er moesten enkele bomen komen, die verspreid geplaatst worden. De bomen moeten het klimaat op het plein iets kunnen veraangenamen (schaduw bieden) en de wisseling van de seizoenen merkbaar maken.