Gemeente Leidschendam-Voorburg


Koninklijke onderscheiding voor de heer A. Baumgarten

Klik om te vergroten. 5 november 2008 - Burgemeester drs. J.W. van der Sluijs heeft op woensdag 5 november aan de heer dr.drs. ing. A. Baumgarten uit Voorburg een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De heer Baumgarten is bevorderd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op 2 november heeft de heer baumgarten afscheid genomen als voorzitter van het Curatorium van het Nederlands Israëlitisch Seminarium te Amsterdam.

Tot aan zijn pensionering in 1996 was hij werkzaam als universitair hoofddocent aan de Faculteit Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Binnen de Universiteit heeft hij vanaf 1973 vele bestuurlijke functies vervuld. Zo was hij lid van de faculteitsraad, voorzitter van de Algehele Propedeuse, voorzitter van de plaatsingscommissie en voorzitter van de Colloquium commissie. Buiten de Universiteit was hij onder meer betrokken bij het Haagse project avond-heao, gastdocent bij diverse Nederlandse Universiteiten en academies en examinator bij het NIVRA.

Voorts heeft hij zich sinds het begin van de jaren 70 bijzonder ingezet voor diverse activiteiten voor de Joodse Gemeenschap in Nederland. Van 1979 tot 1985 was hij voorzitter van het Pensioenfonds van de Nederlands-Israëlitische Gemeente. Van 1979 tot 1988 voorzitter van de Raad van de Nederlands-Israëlitische Gemeente Den Haag, het NIG, en lid van het dagelijks Bestuur. Onder zijn leiding vond er een belangrijke omvorming en financiële sanering plaats, tot een slagvaardige, financieel gezonde gemeente met een duidelijke structuur en transparant administratief apparaat.

De nieuwbouw van een Synagoge vergde veel energie en doortastendheid van de heer Baumgarten. Van 1994 tot 1989 en van 2001 tot heden is de heer Baumgarten lid van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, met ruim 5000 leden het hoogste bestuursorgaan voor orthodox Joods Nederland.

Van 2001 tot 2 november 2008 was de heer Baumgarten voorzitter van het Curatorium van het Nederlands-Israelitisch Seminarium te Amsterdam. Het was de heer Baumgarten die, met de steun van andere leden van het curatorium, leiding heeft gegeven aan het proces dat heeft geleid tot samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Het voortbestaan van het seminarium, dat reeds een geschiedenis van circa 250 jaar achter zich heeft, is daarmee gewaarbord. Onder zijn leiding en mede middels samenwerking met binnen- en buitenlandse universiteiten is het academisch niveau van het Joods Seminarium verder toegenomen.

Als lid van de Rotary Voorburg Vliet was hij initiator en drijvende kracht achter het instellen van een roterende leerstoel met als opdracht fundamenteel onderzoek naar de oorzaak van de ziekte van Alzheimer te stimuleren. Van 1993 tot 2001 was hij penningmeester Stichting Steunfonds Rotary Hersenonderzoek. Met de ingestelde wisselleerstoel werden diverse internationaal gerenommeerde hoogleraren naar Nederland gehaald om hun activiteiten alhier te ontplooien en met Nederlandse Universiteiten te delen. In 1999 heeft de heer Baumgarten van Rotary International hiervoor de onderscheiding Paul Harris Fellowship gekregen.

De heer Baumgarten kan worden gekwalificeerd als "iemand die zich geruime tijd ten bate van de samenleving heeft ingespannen, anderen heeft gestimuleerd en werkzaamheden heeft verricht die voor de samenleving een bijzondere waarde hebben".