PvdA Europees parlement


Toetredingsproces Turkije van groot belang voor EU

5 november 2008

Na een politiek onrustige periode rond de mogelijke sluiting van de regerende AK Partij, moet Turkije zich nu weer concentreren op de noodzakelijke hervormingen in het kader van het toetredingsproces. De Europese Unie moet op haar beurt het engagement met Turkije een nieuwe impuls geven. Dat zeggen PvdA-europarlementariërs Emine Bozkurt en Jan Marinus Wiersma in een eerste reactie op het jaarlijkse voortgangsrapport van de Europese Commissie over Turkije.

Turkije is uitermate belangrijk voor ons, zegt Jan Marinus Wiersma, lid van de commissie buitenlandse zaken van het Europese Parlement en woordvoerder over de Turkse toetreding voor de Europese sociaal democratische fractie PES.

Het land grenst aan twee gevoelige regios en speelt daar een matigende en positieve rol, zegt Wiersma. Als voorbeelden noemt hij de actieve diplomatie van Ankara in Armenië na het conflict tussen Rusland en Georgië en de Turkse rol als bemiddelaar tussen Syrië en Israël. Die positieve invloed blijft in de Europese publieke opinie onderbelicht. Met Turkije staat de EU sterker in een gebied dat cruciaal is voor onze eigen veiligheid., aldus Wiersma.

Emine Bozkurt, lid van de EU-Turkije delegatie en rapporteur Vrouwenrechten in Turkije voor het Europees Parlement, is blij met de ruime aandacht voor vrouwenrechten in het Commissierapport. Wel waarschuwt zij dat de praktijk nog achterblijft bij de Turkse wetgeving, die in de afgelopen jaren sterk verbeterd is.

Bozkurt was onlangs in Turkije, samen met de VN-rapporteur voor geweld tegen vrouwen, waarbij zij verschillende opvanghuizen voor slachtoffers van huiselijk geweld bezocht. Ik heb echt schrijnende gevallen gezien. Die vrouwen verdienen steun. Hulp krijgen ze wel in de opvanghuizen, maar als ze na een paar maanden weer buiten de poorten staan, dan is er geen begeleiding en staan ze er alleen voor.

Bozkurt en Wiersma onderstrepen ook hoe belangrijk het is dat een voortslepend conflict over de Deniz Feneri-fraudezaak eindelijk duidelijk is benoemd in het Commissierapport. Turken in Europa zijn veel geld kwijtgeraakt door malafide praktijken van een zogenaamde liefdadigheidsinstelling, die zich in Turkije achter de wet verschuilt. Turkije moet zijn verantwoordelijkheid nemen en samenwerken met Europese justitie om ervoor te zorgen dat de gedupeerden hun geld kunnen terugkrijgen, aldus de PvdA-europarlementariërs.