Politie Gelderland-Zuid

Politieonderzoek rond mishandelingen afgerond

Groesbeek, 05-11-2008 o De politie in Groesbeek heeft deze week een langer lopend onderzoek rondom uiteindelijk vijf verschillende zaken, voornamelijk van mishandeling, bedreiging en vernieling waarbij jongeren betrokken waren, afgerond. Vijf aangiften kwamen binnen, vier jongens werden aangehouden, twee daarvan zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris. De vier hebben (deels) hun betrokkenheid bekend. Het dossier wordt opgemaakt en verstuurd naar het Openbaar Ministerie.

Naar aanleiding van een aangifte van mishandeling van een 15-jarige jongen uit Groesbeek woensdagavond 10 september startte de politie nader onderzoek. De jongen zou in zijn woonplaats op het Dorpsplein op de kermis door een grote groep hem onbekende jongeren zijn belaagd. Zonder enige aanleiding werd hij geslagen. Daarbij kwam hij ten val en tegen een boom terecht. De jongen raakte even buiten bewustzijn en liep als gevolg van de mishandeling een hersenschudding en gebroken kaak op waarvoor hij zich onder doktersbehandeling moest stellen.

Betrokkenheid bij méér strafbare feiten

Gaandeweg het politieonderzoek, waarin twee 15-jarige verdachten uit Groesbeek in beeld kwamen, bleek dat rond deze twee jongens meer zaken open stonden waarin zij als verdachte konden worden aangemerkt. Daarin kwamen ook nog andere verdachten voor. Reden voor een grondige aanpak.

Bij de politie kwam intussen een aangifte binnen van een 13-jarige jongen uit Groesbeek van mishandeling, vernieling en bedreiging. Gedurende een periode van eind 2007 tot het voorjaar van 2008 zou hij tijdens meerdere incidenten gepest en bedreigd zijn. Ook werd zijn mobiel en fiets vernield en is hij geschopt door een groepje jongens. De twee 15-jarigen zouden bij deze zaak betrokken zijn.

Een derde aangifte betrof een mishandeling zondagavond 22 juni dit jaar. Een 16-jarige jongen uit Groesbeek deed hiervan aangifte. In een paadje bij de Bredeweg zou hij geduwd, geschopt en geslagen zijn door één van de 15-jarige jongens uit Groesbeek.

Een volgende aangifte tegen één van de 15-jarigen had betrekking op een mishandeling in de nacht van zaterdag 11 op zondag 12 oktober op de Pannenstraat. Een 17-jarige Groesbeekse jongen werd na het uitgaan belaagd door een groep van ongeveer 20 personen. De 15-jarige verdachte zou hem vuistslagen in het gezicht hebben gegeven en geschopt hebben. Later die nacht vond nog een mishandeling plaats in Groesbeek, op de Hoflaan. De politie kreeg een melding dat een jongen met een hoofdwond op straat zou liggen. De 16-jarige, uit Heumen, bleek zonder enige aanleiding door een groepje jongens klappen te hebben gehad. Eenmaal op de grond liggend werd hij nog meer geslagen en geschopt. Een jongen die te hulp schoot zorgde ervoor dat het groepje er vandoor ging. De 16-jarige werd ter plekke door ambulancepersoneel behandeld en is met onder meer een gebroken neus naar een ziekenhuis vervoerd. Ook deze jongen deed aangifte.

Aanhoudingen

Maandagochtend 20 oktober zijn de twee 15-jarige verdachten aangehouden. Zij werden in verzekering gesteld en uitvoerig verhoord. Ook zijn ze voorgeleid bij de rechter-commissaris. In het onderzoek naar de mishandeling en bedreiging van een 13-jarige jongen is tevens een 14-jarige Groesbeker aangehouden. Dit gebeurde op woensdag 22 oktober. Na verhoor is hij in vrijheid gesteld. In verband met de mishandeling van de 16-jarige Heumenaar op de Hoflaan is naast de beide 15-jarige jongens ook een 17-jarige inwoner van Groesbeker aangehouden, eveneens op woensdag 22 oktober. Ook hij is na verhoor heengezonden.

Rondom alle vijf de aangiftes heeft de politie met meerdere getuigen gesproken en verklaringen opgenomen. Eén van de twee 15-jarige verdachten heeft tijdens het onderzoek alles bekend, de andere deels. De twee andere verdachten, van 14 en 17 jaar, hebben hun aandeel bekend.
De zaak ligt nu voor bij het Openbaar Ministerie. (08)

Laatst gewijzigd 05-11-2008 17:36 | © Regio Gelderland-Zuid |