SGP


04 - 11 - 08 | Begroting Volksgezondheid, welzijn en sport Begroting Volksgezondheid, welzijn en sport

Oók in de gezondheidszorg werken fusies en nog meer grootschaligheid niet goed uit. Dat zei SGP-kamerlid Van der Vlies bij de behandeling van de begroting Volksgezondheid, welzijn en sport. Als voorbeeld noemde Van der Vlies de mislukte fusie, die nu de kop heeft gekost aan het ziekenhuis van Emmeloord.
Andere punten uit de VWS-bijdrage van de SGP:

- onduidelijkheid over de AWBZ;

- het te snel moeten ontruimen van kamers van overledene in verpleeghuizen;

- de schande van de abortusboot;

- het inschakelen van een tweede arts bij palliatieve zorg.
---

----------
Begroting VWS 2009
B.J. van der Vlies
4 november 2008

Bij de Algemene Politieke Beschouwingen heeft de SGP-fractie al diverse urgente problemen in de gezondheidszorg aan de kaak gesteld. Hoewel velen goed werk doen vanuit betrokkenheid op hun naasten, is de kwaliteit en de toegankelijkheid van de zorg niet zoals we die graag zouden zien. Denk alleen al aan de situatie in Emmeloord: daar maak ik me grote zorgen over. Door de fusie is dat ziekenhuis eraan gegaan. Dat is een ontwikkeling die ons niet zint. Het moet nu eens uit zijn met die grootschaligheid. Die heeft al genoeg ellende gebracht in andere sectoren. Bovendien: zo klein zijn onze ziekenhuizen niet. Ook het IGZ-rapport over doden door verkeerd gebruik van medische apparatuur noodzaakt tot kwaliteitsverbetering.

AWBZ
Vorige week spraken we al over de veranderingen in de AWBZ. Ondanks de grote onduidelijkheid gaat de staatssecretaris door per 1 januari. Dat is schadelijk voor de kwaliteit van het beleid. De gewenningsregeling verzacht de pijn voor degenen die hulp nodig hebben enigszins, maar wat schieten gemeenten ermee op? Kunnen zij nog wel in twee maanden alles op poten zetten, terwijl zij nog niet eens weten wat er moet gebeuren?

Gun nabestaanden tijd
Sprekend over de AWBZ herinnert de SGP de staatssecretaris aan onze motie van vorig jaar over het snel ontruimen van kamers in verpleeghuizen. Kan de staatssecretaris garanderen dat er in ieder geval die 10 tot 15 dagen gelden? Wat wordt het precies? Gisteren kregen we bericht van Actiz en LOC-LPR dat de situatie er eerder slechter dan beter op geworden is, door de financiële prikkels. Nabestaanden van een overledene in zowel verpleeg- als verzorgingshuizen zullen vanwege de financiële consequenties onder druk gezet worden snel de kamer leeg te maken. Waarom is de staatssecretaris niet ingegaan op hun voorstellen? Graag een reactie die rekening houdt met de kwetsbare positie van nabestaanden. Geef hen de tijd.

Wijkverpleegkundige
Wanneer we de ontwikkelingen in de WMO zien de afgelopen paar jaar, dan zint dat de SGP-fractie niet. Met name de veel slechtere kwaliteit van de huishoudelijke zorg gaat bij ons hoe langer hoe meer wringen. Kunnen we niet proberen om te komen tot één persoon die weer â zonder al dat minuten-klokken â de zorg ter hand neemt en gelijk een oogje in het zeil houdt? Bijvoorbeeld een klassieke wijkverpleegkundige. WMO en AWBZ zijn immers nog veel te veel gescheiden wereldjes.

Mantelzorg
In september is onze motie aanvaard om het budget voor mantelzorgers ook echt te gebruiken voor mantelzorgers. Dat budget moet er echt voor gebruikt worden. Hoe gaat de staatssecretaris deze motie tijdig uitvoeren?

Abortusboot
De SGP waardeert het dat we in het afgelopen jaar stevig hebben gedebatteerd over medische ethiek. Juist vorige week kregen we de antwoorden op onze vragen over de Abortusboot. De inhoud ervan maakte ons echt boos. Vorig voorjaar leek het dat Women on waves volgens de regels te werk zou gaan. Nu blijken ze hun export van abortussen buiten de vergunning om gedaan te hebben. Als het klopt dat er onlangs ook echt abortussen zijn uitgevoerd â wat in de krant te lezen was â dan is dit echt schokkend. Ziet de staatssecretaris nu in dat deze organisatie nooit een vergunning had mogen krijgen? Wanneer krijgen we de informatie van de Inspectie? Wordt er bij werken buiten de regels om ook strafrechtelijk opgetreden tegen illegale abortussen?

Waar blijven trouwens de richtlijn abortushulpverlening â inclusief de toegezegde verankering van de noodzaak alternatieven aan de orde te stellen â en de steeds maar uitgestelde wetswijziging inzake de overtijdbehandeling?

Tienermoeders
Wij hebben waardering voor het amendement over de tienermoeders. Tegelijkertijd wordt daarmee nog geen oplossing gegeven voor de verbeterde zorg aan tienermoeders. Nog steeds lopen zij tegen allerlei drempels op. Mijn motie is na een ruime toezegging van de staatssecretaris ingetrokken. Wanneer worden we precies van de stand van zaken op de hoogte gesteld? Het antwoord van de staatssecretaris is nog te onduidelijk.

Reanimeren
De antwoorden op D66-vragen over de niet-reanimerenpenning zijn zeer kort door de bocht beantwoord. Die penning kan niet zomaar worden gezien als een schriftelijke wilsverklaring. Bovendien: de staatssecretaris zou nog komen met een juridische beschouwing over het recht op niet-reanimeren. Nu loopt zij daar met die antwoorden dwars doorheen. Zij ondergraaft hiermee de toegezegde zorgvuldige weging. Een slechte zaak!

Palliatieve zorg
Normaal gesproken wordt een tweede arts pas ingeroepen bij euthanasie als het eigenlijk al gaat om een werkelijk euthanasieverzoek. Dit is te laat! Goede (palliatieve) zorgverlening moet erop gericht zijn vroegtijdig betrokken te zijn bij de zorg. Waarom wordt er niet meer vooruitgekeken door al veel eerder ook bij de palliatieve zorgverlening een tweede arts te raadplegen? Dat is geen schande: twee weten immers meer dan een arts alleen! Ook vinden wij het noodzakelijk dat er in de zorgverlening werkelijk altijd kennis gemaakt wordt met palliatieve zorg als professie. Wil de staatssecretaris waarborgen dat in de opleiding en door stage en bijscholing die aandacht er ook is?

Alcohol
Tenslotte grijpt de SGP-fractie alvast vooruit op de wijziging van de Drank- en Horecawet. Mooi dat dit thema prioriteit heeft . Laat er nu toch écht niet meer uitstel komen! Om de urgentie van de problematiek onder jongeren te onderstrepen, bieden wij de bewindslieden graag de SGP-visie aan: Een nuchtere visie! We zijn ervan overtuigd dat deze benadering werkelijk zal bijdragen aan het welzijn van onze jongeren.


---

----------

Kamerstukken 31700 XVI, nr. 23, antwoord 245. De oorspronkelijke toezegging was dat de Kamer reeds in najaar 2007 informatie zou ontvangen over de juridische vormgeving van de overtijdbehandeling in de wet. (30800 XVI, nr. 183, p. 14). Nu: âOp dit moment vindt nog overleg plaats.â (31700 XVI, nr. 23, blz. 88) Kamerstukken, 30371, nr. 11.
31700 XVI, nr. 23, vraag 217.
Aanhangsel, II, 2008-2009, nr. 235: âKortom ik ben van mening dat de niet-reanimatiepenning dezelfde rechtskracht heeft als een schriftelijke wilsverklaringâ. Onder meer Juristenvereniging Pro Vita heeft bezwaar gemaakt.
31700 XVI, nr. 23, antwoord 89