AutoRai

Eerste steen gelegd voor museum Louwman Collection Den Haag

(11/5/2008)
Op 5 november jongstleden is de eerste steen gelegd van het nieuwe onderkomen voor de Louwman Collection aan de Leidsestraatweg in Den Haag. De officiële handeling werd verricht door Quirina en Eric Louwman, respectievelijk dochter en neef van initiatiefnemer E.V.N. Louwman.

De ceremonie vond plaats onder het toeziend oog van J.W.W. Louwman en P.J.K. Louwman, broers van de initiatiefnemer en Gary Lapera, partner van architectenbureau Michael Graves & Associates.

Het gebouw is ontworpen door Michael Graves. Voor deze vermaarde architect is gekozen omdat het museum op een - historisch gezien - waardevol landgoed wordt gerealiseerd, dat nota bene een van de klassieke entrees van Den Haag vormt. Aan de geleding en detaillering van het in hoofdzaak rechthoekig gebouw is veel aandacht besteed. Het gebouw kent 3 verdiepingen en heeft een totaal vloeroppervlak van circa 16.000 m2.

De landschapsarchitect Lodewijk Baljon heeft ervoor gezorgd dat het museum zorgvuldig ingepast wordt in haar omgeving, passend bij het landgoedkarakter en met behoud van de ecologische kwaliteiten.

In het gebouw zal de Louwman Collection haar nieuwe onderkomen vinden. De Louwman Collection beoogd een zo helder en boeiend mogelijk beeld te geven van wat de automobielindustrie de afgelopen 120 jaar heeft voortgebracht. Zij wordt door kenners gezien als een van de meest bijzondere particuliere automobiel collecties ter wereld.