Nieuw-Vlaamse Alliantie


N-VA wil snelle noodhulp voor Oost-Congo (05/11/08)

In het Vlaams parlement ondervroeg Vlaams volksvertegenwoordiger Piet De Bruyn minister-president Kris Peeters over het uitblijven van Vlaamse noodhulp voor Oost-Congo. Hij betreurde het feit dat de Vlaamse overheid niet al eerder besliste noodhulp vrij te maken terwijl de dramatische situatie in het Oosten van Congo toch al enige tijd duidelijk is. Vlaanderen heeft in het verleden onder impuls van gewezen minister Bourgeois steeds zeer kort op de bal kunnen spelen en moet diezelfde ambitie blijven hebben.

De 200.000 euro noodhulp die de minister-president in het vooruitzicht stelde, is uiteraard een positief signaal, maar de primeur van deze mededeling had niet voor het parlement moeten zijn, maar had al in het weekend moeten toegezegd en gecommuniceerd worden aan de internationale organisaties die de noodhulp coördineren. De Bruyn drong bijkomend aan op een snelle formalisering van de beslissing en op een ruime communicatie omdat het meteen een signaal is voor de vele Vlamingen die solidair willen zijn met de noodlijdende bevolking in Oost-Congo door zelf ook een bijdrage te leveren.

Terecht werd in het parlement ook aandacht gevraagd voor het specifieke probleem van de seksuele terreur als middel in de strijd om de heerschappij in Oost-Congo. Vlaanderen moet ook hier zijn stem laten horen en actief optreden tegen deze vorm van terreur die een bevolkingsgroep treft die al bijzonder kwetsbaar is. De Bruyn zal de bespreking van de beleidsbrief ontwikkelingssamenwerking aangrijpen om hier verder aandacht en concrete acties voor te vragen.

Auteur:
Piet De Bruyn
Vlaams parlementslid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be