Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen van het lid Irrgang over illegale visserij en dumpen van afval voor de kust van Somalië

05-11-2008 | Kamerstuk | Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de vragen gesteld door het lid Irrgang over illegale visserij en dumpen van afval voor de kust van Somalië. Deze vragen werden ingezonden op 4 november 2008 met kenmerk 20800904500.

De minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Bert Koenders

Antwoorden van de heer Koenders, minister voor
Ontwikkelingssamenwerking op vragen van het lid Irrgang (SP) over illegale visserij en het illegaal dumpen van afval voor de kust van Somalië.

Vraag 1 en 2


1. Wat is uw reactie op het bericht "UN envoy decries illegal fishing, waste dumping off Somalia"? 1


2. Kunt u aangeven wat er momenteel aan actie wordt ondernomen tegen deze vorm van Europese piraterij?

Antwoord

In de media zijn verschillende berichten verschenen waarin wordt gesproken over illegale visserij en het illegaal dumpen van afval voor de kust van Somalië. In sommige van deze berichten wordt ook gesproken over betrokkenheid van bedrijven afkomstig uit EU-lidstaten. Een aantal van de bij Somalië betrokken donoren, NGO's en internationale organisaties gaan ervan uit dat deze berichten op feiten gebaseerd zijn. De Speciaal Gezant van de VN deed hierover ook uitspraken in de media. Het beschikbare onderzoek over illegale visserij en het dumpen van afval voor de kust van Somalië is echter gedateerd of te weinig specifiek. Dit laatste heeft ondermeer te maken met de slechte toegankelijkheid van het gebied. Doordat er geen eenduidig bewijs voor deze zaken is, is het lastig eventuele betrokkenen hierop aan te spreken. Ik vind het desalniettemin een ernstige zaak en ik hoop dat de extra EU-inzet voor de kust van Somalië om de huidige situatie van wetteloosheid in te perken, er toe zal leiden dat hier geen illegale activiteiten meer kunnen plaatsvinden.


1: http://afp.google.com/article/ALeqM5gVV_gQDsp1m8v7nPcumVc5McYV-Q
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl