Nieuw-Vlaamse Alliantie


Europa wil meer veiligheid in pesticidengebruik (05/11/08)

De laatste weken ontstond heel wat commotie over het Europese "pesticidenpakket", dat een richtlijn voor duurzaam gebruik van pesticiden en een herziening van de regels voor het op de markt brengen van gewasbeschermingsmiddelen bevat. Vandaag besliste de Milieucommissie van het Europees Parlement hierover in tweede lezing.

N-VA Europarlementslid Frieda Brepoels begrijpt heel goed dat deze maatregelen controverse kunnen uitlokken. Landbouwers hebben sommige pesticiden immers broodnodig. Maar gezien de mogelijke nefaste impact ervan op volksgezondheid en milieu, zijn ook alle burgers betrokken partij.

Frieda Brepoels benadrukt het belang van het pakket: "Vele wetenschappelijke studies wijzen op negatieve gevolgen van sommige pesticiden voor de volksgezondheid en het milieu. Beleidsmakers moeten hun verantwoordelijkheid opnemen en een kader scheppen voor duurzaam en verantwoord gebruik van pesticiden. Objectieve informatie en training van gebruikers zijn daarbij cruciaal. Verder wil Europa de zoektocht naar alternatieven aanmoedigen en indien nodig bijzonder schadelijke producten van de markt weren."

Volgens Brepoels heeft de Milieucommissie een evenwichtig akkoord bereikt dat de bezorgheden van de verschillende belanghebbenden duidelijk reflecteert. Zo kunnen lidstaten in hun nationale actieplannen rekening houden met de specifieke nationale, regionale of lokale omstandigheden. Daarnaast wordt voor de goedkeuring van de stoffen één Europese markt gecreëerd op basis van het principe van wederzijdse erkenning. Tenslotte kunnen lidstaten een uitzondering aanvragen voor gevaarlijke stoffen, indien een speciale nood kan worden aangetoond en geen alternatieven voorhanden zijn. Brepoels: "Deze uitzondering voorkomt dat essentiële stoffen van de markt verdwijnen."

Auteur:
Frieda Brepoels
Europees parlementslid N-VA, lid van de commissie Milieu, Volksgezondheid en Voedselveiligheid

Meer informatie:
Contactpersoon: secretariaat Frieda Brepoels
Telefoon: 02/284 78 62
Fax: 02/284 78 62
E-post: frieda.brepoels@europarl.europa.eu
Url: www.friedabrepoels.eu