Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Persinformatie

Datum: 31 oktober 2008

Kinderen in Nederland kiezen massaal voor Barack Obama

Als het aan kinderen in Nederland ligt wordt Barack Obama volgende week met een overweldigende meerderheid gekozen tot president van de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een groot onderzoek van het NOS Jeugdjournaal. 90 Procent van de ondervraagde kinderen kiest voor Barack Obama, 10 procent geeft de voorkeur aan John McCain. Meer over het onderzoek is te vinden op de website, www.jeugdjournaal.nl, en is te zien in de uitzending van vanavond (18.45-18.55 uur, Nederland 3/Z@pp).

De kinderen mochten de presidentskandidaten ook een rapportcijfer geven. Obama scoorde 8,2 en McCain 5,2. Ook de zittende president George W. Bush werd door de kinderen met een rapportcijfer beoordeeld. Hij kwam niet hoger dan 4,6.

Uit het onderzoek kwam verder naar voren dat kinderen Amerika als het machtigste land ter wereld beschouwen. Met 58 procent van de stemmen torent de VS volgens kinderen hoog uit boven andere grootmachten als Europa (15%), China (7%) en Rusland (6%).

Het onderzoek is uitgevoerd door het NOS Jeugdjournaal via Jeugdpeil, een representatief panel van kinderen in Nederland. Voor dit onderzoek werden 1758 kinderen in de leeftijd 9-14 jaar ondervraagd.

Het NOS Jeugdjournaal staat komende dagen uitgebreid stil bij de presidentsverkiezingen. Presentator Milouska Meulens is met een Jeugdjournaal-team in Washington. Haar verslagen zijn te zien in de avond- en middaguitzendingen en op de website via http://www.jeugdjournaal.nl/VerkiezingenVS2008/JeugdjournaalinVS.html

5 November wordt in de uitzending aandacht besteed aan de uitslag en de reacties daarop van kinderen. Na de uitzending is er een live videochat: kinderen kunnen via de site van het NOS Jeugdjournaal, www.jeugdjournaal.nl, nog een uur met Milouska Meulens en de rest van het team chatten en vragen stellen over de nieuwe Amerikaanse president.

Noot voor redacties,

Nederlandse Omroep Stichting (NOS)