Ingezonden persbericht


Persbericht

Informatiebeveiliging EPD gewaarborgd door GrIB van HintTech

Delft, 5 november 2008 - Afgelopen zaterdag viel bij alle Nederlanders een brief van de minister op de deurmat over het aankomende landelijk elektronisch patiëntendossier (EPD). Er zijn veel vragen over de informatiebeveiliging van het EPD. Zorgverleners die werken met het dossier moeten voldoen aan ingewikkelde informatiebeveiligingsnormen en -maatregelen. De Geïntegreerde Informatiebeveiligingsoftware (GrIB) van HintTech helpt organisaties door het woud van deze complexe eisen heen.

Er is veel ophef geweest over het Elektronisch Patiënten Dossier. Met de landelijke invoering van één dossier staan de medische gegevens van een patiënt voortaan ter beschikking van de zorgverleners in Nederland. Dit werpt allerhande vragen op. Zo bestaat de zorg dat huisartsen niet de correcte gegevens van hun patiënten invullen. Maar ook dat hackers kunnen inbreken in de computersystemen. Of dat informatie in het dossier verouderd is.

In de NEN 7510-informatiebeveiligingsnorm staat precies geformuleerd aan welke eisen alle digitale systemen van zorgverleners die het EPD hanteren moeten voldoen om de vertrouwelijke gegevens afdoende te beveiligen. De organisaties moeten bewijsbaar aantonen dat ze deze maatregelen getroffen hebben. Maar ze moeten ook voldoen aan andere normen, bijvoorbeeld de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp). Ingewikkelde materie, omdat sommige normen elkaar bijten of overlappen.

Woud van informatiebeveiligingsnormen en -waarden
IT-leverancier HintTech ontwikkelde software die zorgverleners door het woud van informatiebeveiligingsnormen en -waarden, zoals de NEN 7510 en Wbp, heen helpt. De Geïntegreerde Informatiebeveiligingsoftware (GrIB) stelt de gebruiker in staat om de informatiebeveiliging op een inzichtelijke procesmatige en gestructureerde manier in te richten, in te voeren, te onderhouden en te beheren. Met GrIB wordt het managen van informatiebeveiliging een stuk eenvoudiger. De zorgverlener hoeft niet bang te zijn dat hij normen over het hoofd ziet.

'Het programma helpt de organisatie in haar bewustwording over informatiebeveiliging', zegt Marcel de Graaf, Business Unit Manager Security van HintTech. 'GrIB is hierin uniek omdat het meer is dan een rapportagetool. Het ondersteunt actief bij de implementatie van de maatregelen. En dat is van groot belang want het is essentieel dat een zorgaanbieder die bijvoorbeeld het EPD hanteert, voldoet aan de laatste informatiebeveilingsnormen.'

Over HintTech
HintTech is specialist op het gebied van e-business technologie (.Net(TM), Java(TM) platform, Tridion) en IT-projecten. Het bedrijf is opgericht in 1997 en werkt met innovatieve en bewezen technologieën en methodieken. Hiermee realiseert HintTech kwalitatieve maatwerkoplossingen voor zijn klanten. Voor Tridion, Microsoft, Sun J2EE(TM) en IBM WebSphere is HintTech zowel adviserend alsook uitvoerend partner. HintTech kan onder andere Shell, Nuon, Fortis, ING en KLM tot zijn klanten rekenen. HintTech heeft momenteel 113 medewerkers in dienst en heeft vestigingen in Delft, San Francisco en Novi Sad (Servië). Kijk voor meer informatie op www.hinttech.nl.



Ingezonden persbericht