GroenLinks in de Europese Unie

Uitbreidingsrapport

Uitstel hervormingen in Turkije niet acceptabel

Brussel, 5 november 2008 - Vandaag presenteerde Eurocommissaris Olli Rehn (Uitbreiding) zijn jaarlijkse rapport over de economische en politieke voortgang en de hervormingen in de landen die lid willen worden van de EU. Volgens GroenLinks-europarlementariër en voorzitter van de EU-Turkije delegatie Joost Lagendijk is Turkije veel te traag geweest in het doorvoeren van hervormingen.

Volgens Lagendijk moet de EU het gebrek aan vooruitgang in Turkije duidelijker benoemen. "In het rapport oordeelt de Europese Commissie niet hard genoeg over het gebrek aan hervormingen in Turkije. Het gebrek aan voortgang is gevaarlijk voor Turkije en zet het vooruitzicht op lidmaatschap tot de EU op de tocht. De Europese Commissie had Turkije beter moeten waarschuwen hiervoor."

In het rapport benadrukt de Europese Commissie het strategische belang van Turkije in de regio. De EU juicht de vooruitgang die Turkije onlangs heeft geboekt in de relatie met buurland Armenië toe.

Lagendijk: "Dat is terecht. Het gevaar is echter dat door de Europese Commissie, maar ook door de Turkse regering, teveel wordt gefocust op gemeenschappelijke strategische belangen. De EU moet ook duidelijk blijven maken dat dit geen excuus mag zijn om op het gebied van de binnenlandse politiek democratische hervormingen achterwegen te laten".

Bovendien dreigt één van de weinige doorgevoerde veranderingen negatief uit pakken. Zo is in het voorjaar het beruchte artikel 301 van het Turkse Wetboek van Strafrecht onder druk van de EU aangepast. Artikel 301 verbiedt het beledigen van de Turkse nationaliteit en staat. Door de wijziging moeten beschuldigingen eerst door het ministerie van Justitie onderzocht worden.

"De EU had gedacht dat met de wijziging er ook de inperking van de vrijheid van meningsuiting een einde zou komen. Helaas is dat niet de uitwerking van de wijziging. Het afgelopen jaar zijn er 37 aanklachten goedgekeurd door de minister van Justitie. Daar moet echt een einde aan komen", aldus Lagendijk.


-------------------