GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Uitbreidingsrapport

Obstructie van de EU missie in Kosovo door Servië niet te tolereren

Brussel, 5 november 2008 - Het uitbreidingsrapport van de Europese Commissie dat vandaag werd gepresenteerd is erg onduidelijk over wat de situatie in Kosovo betekent voor het toekomstige EU-lidmaatschap van Servië. Volgens GroenLinks-europarlementariër en Kosovo-rapporteur in het Europarlement Joost Lagendijk moet Servië geen kandidaat-lid worden van de EU zolang het de Europese missies in Kosovo blijft tegenwerken.

"De Servische voortgang in het Europese hervormingsproces en de verbeterde samenwerking met het Joegoslavië-tribunaal is prijzenswaardig. De arrestatie van de voortvluchtige generaal Mladic is erg belangrijk. Maar samenwerking met het tribunaal is niet het enige criterium. De indruk wordt gewekt dat volledige samenwerking de weg vrijmaakt voor lidmaatschap. Maar er zijn ook andere voorwaarden: met name Belgrado's houding tegenover Kosovo is van cruciaal belang", zegt Lagendijk.

De situatie in Kosovo is nog steeds verre van ideaal. De Europese politie, justitie en douanemissie EULEX kan nog altijd niet aan het werk in Noord-Kosovo, omdat de Servische regering dit tegenhoudt. Volgens Lagendijk is de Europese Commissie op dit punt nog te inschikkelijk tegen Servië.

"Het verzoek aan Servië om een constructieve rol te spelen in Kosovo is te vrijblijvend. We moeten veel duidelijker zijn: obstructie van de Europese missies in Kosovo is niet te tolereren. De EU moet Servië geen verdere stappen in de richting van lidmaatschap aanbieden zolang het EULEX belemmert", aldus Lagendijk.


-------------------



GroenLinks in de Europese Unie