European Union



Brussel, 5 november 2008

Nu handelen voor een beter Europa: Commissie presenteert werkprogramma voor 2009

De Europese Commissie heeft vandaag haar wetgevings- en werkprogramma voor 2009 goedgekeurd, waarin zij de belangrijkste initiatieven aankondigt die volgend jaar worden gepresenteerd. De Commissie zal in 2009 vervolgen met de initiatieven die zij de afgelopen weken heeft genomen in verband met de financiële crisis en Europese maatregelen om de economische stagnatie te bestrijden. De Commissie zal het laatste jaar van haar ambtstermijn benutten om het werk waarmee zij begonnen is af te maken.

Commissievoorzitter José Manuel Barroso: "We presenteren vandaag een ambitieus werkschema voor 2009. We streven ernaar te consolideren wat we de afgelopen vier jaar hebben bereikt, door ons te blijven richten op resultaten voor de Europese burgers en bedrijven. De Commissie geeft voorrang aan maatregelen om een antwoord te vinden op de financiële crisis en pakt die vraagstukken aan waarover de Europeanen bezorgd zijn, zoals klimaatverandering, migratie en ontwikkeling. Ons streven is dat Europa de effecten van de globalisering in goede banen kan blijven leiden."

Het werkprogramma voor 2009 moet een antwoord geven op een aantal problemen: 2009 is een bijzonder jaar, met de Europese verkiezingen in mei, en het is ook het laatste jaar van de ambtstermijn van deze Commissie. De nadruk ligt op het verwezenlijken van de visie die de Commissie eerder heeft geschetst op gebieden als energie, klimaatverandering, migratie en sociaal beleid. Maar de Commissie staat ook aan de frontlinie bij het aanpakken van de financiële crisis en de economische achteruitgang. Het resultaat is een gericht en evenwichtig werkprogramma met twaalf strategische initiatieven, 37 prioritaire initiatieven, 33 vereenvoudigingsvoorstellen en 20 intrekkingen van voorstellen.

De prioriteiten zijn gebaseerd op vier pijlers:
* groei en banen: de Commissie richt zich op economische hervormingen en specifieke maatregelen om het vertrouwen te herstellen, zodat Europa de economische en financiële crisis te boven kan komen. Hiervoor zet de Commissie de vernieuwde Lissabonstrategie en het vorige week gepresenteerde herstelkader in. Er zullen voorstellen worden gedaan over de financiële markten en financieel toezicht, waarbij ook een respons zal worden gegeven op de resultaten van de groep van deskundigen waarvan Jacques de Larosière voorzitter is;

* klimaatverandering en een duurzaam Europa: een grote uitdaging op dit gebied is om op de ontmoeting in Kopenhagen een succesvolle overeenkomst tot stand te brengen. Wil de EU haar leidende positie kunnen handhaven, dan moet overeenstemming worden bereikt over het pakket op het gebied van energie en klimaatverandering. Als we daar in december in slagen, kan in 2009 het accent worden gelegd op de uitvoering ervan;

* het werk van de Commissie dat specifiek op de burger is gericht, wordt met een groot aantal maatregelen voortgezet. Dit betreft onder meer maatregelen om consumenten te steunen en een verandering van richting voor het beleid op het gebied van vrijheid, veiligheid en justitie. In dat verband wordt vooral aandacht besteed aan de strijd tegen terrorisme en georganiseerde misdaad;

* internationaal zal de Commissie voor een aantal uitdagingen komen te staan, uiteenlopend van steun voor wederopbouw en hervormingen in Georgië tot aanpassing van de trans-Atlantische betrekkingen aan het nieuwe bewind. De uitbreiding, het nabuurschapsbeleid en de wereldhandel blijven belangrijke prioriteiten.

Een van de hoogtepunten voor 2009 is de presentatie van de begrotingshervorming, die een grote bijdrage zal leveren aan het debat over de vormgeving van de toekomstige prioriteiten van de Unie en de financiering daarvan. Dit zal een van de belangrijkste onderdelen van het werk van deze Commissie zijn.

Het bevorderen van eenvoudiger en beter regelgeving, zonder onnodige administratieve lasten, blijft een grote prioriteit voor het werk van de Commissie op wetgevingsgebied in 2009. Het programma bevat dan ook specifieke maatregelen met dat doel, gaande van landbouw tot milieu en van boekhouding tot vervoer. Ook wordt een aantal voorstellen ingetrokken.

In 2009 zullen de Raad van ministers, het Europees Parlement en de Commissie voor het eerst prioriteiten voor interinstitutionele communicatie vaststellen, zoals bedoeld in de gezamenlijke verklaring Communiceren over Europa in partnerschap.

Meer informatie is te vinden op dit adres:

http://ec.europa.eu/atwork/programmes/index_nl.htm