Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 5 november 2008

Kwaliteitsimpuls Alkmaarse volkstuinen

De bijdrage van honderdduizend euro voor volkstuinen die het ministerie voor Wonen, Wijken en Integratie beschikbaar stelt, wil het college van burgemeester en wethouders gebruiken om de basisfaciliteiten van twee volkstuincomplexen in Alkmaar te verbeteren. Met deze modernisering én het afsluiten van nieuwe langlopende huurcontracten met de tuindersverenigingen wil de gemeente het 'recreatief tuinieren' een kwaliteitsimpuls geven.

Toekomstperspectief

In 2006 heeft de gemeente al overleg gehad met de Federatie van Alkmaarse Tuindersverenigingen over de toekomst van de tuincomplexen. De Federatie sprak toen haar zorg uit over het ontbreken van een aantal basisfaciliteiten zoals toiletten, waterleiding en elektriciteit. Voor sommige geïnteresseerden is dat een reden om geen lid te worden. Ook de aflopende huurcontracten van een aantal complexen zorgt voor onzekerheid bij huurders waardoor zij minder of niet durven investeren in hun tuin.

Afspraken

De gemeente en de Federatie zijn het er samen over eens dat de rijksbijdrage voor volkstuinen het beste besteed kan worden aan het verbeteren van de basisfaciliteiten. Daarnaast zal de gemeente de verschillende pachtcontracten onder de loep nemen en daar waar het kan, langdurige contracten afsluiten om de tuinders zekerheid te bieden.

De Federatie heeft op haar beurt aangegeven mee te denken over modernisering van het gebruik van de volkstuinen, door bijvoorbeeld het inrichten van wandelroutes en schooltuinen. Op deze manier kunnen meer mensen genieten van de volkstuincomplexen.

Ontspanning en ontmoeting

Volkstuinen, ook wel 'amateurtuinen' genoemd, zijn populair. De gemeente Alkmaar heeft zes volkstuinencomplexen, waar in totaal tien amateurtuinverenigingen zijn gehuisvest. Van oorspong bedoeld als voedselvoorziening voor "werklieden en daarmede gelijk te stellen personen", hebben de tuinen nu vooral een recreatieve functie. De complexen voorzien in een behoefte aan tuinieren voor mensen zonder tuin aan huis en zijn daarnaast een belangrijke plek om anderen te ontmoeten.