Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 5 november 2008

Persbericht: Respijthuis van start in de Hoef

De Hoef krijgt als eerste wijk in Alkmaar een Respijthuis. In dit huis kunnen vier personen gelijktijdig worden opgevangen die intensieve zorg nodig hebben. Woningcorporatie Kennemer Wonen heeft voor dit doel het pand aan de Van de Veldelaan 972 gekocht. Het college van burgemeesters en wethouders heeft ingestemd met de locatie.

Marion in 't Veld voorzitter Stichting Respijtzorg Alkmaar: "We willen het Respijthuis graag realiseren in een woonwijk, zodat diegenen die zorg nodig hebben in hun eigen omgeving kunnen worden opgevangen, in huiselijke sfeer, met vrijwilligers uit de wijk en dicht bij hun familie. We zijn erg blij dat Kennemer Wonen het huis heeft gekocht en we van start kunnen gaan."

Ontspanning voor mantelzorger én logee

De Stichting Respijtzorg Alkmaar ondersteunt mantelzorgers door voor een korte periode de zorg van partner, kind of familielid over te nemen, zodat zij op adem kunnen komen en tijd voor zichzelf hebben. Het Respijthuis is een uniek concept omdat degene voor wie de mantelzorger zorgt, wordt opgevangen in een huiselijke sfeer in de eigen wijk en wordt verzorgd door vrijwilligers uit de eigen wijk. Deze persoon kan één tot zes weken als gast verblijven in het Respijthuis. De basiszorg die de mantelzorger normaal gesproken geeft, wordt tijdens het verblijf door deze vrijwilligers gegeven. De medische zorg blijft ingevuld worden door de eigen huisarts en de Thuiszorg. Zo kunnen de mantelzorger én de gast beiden genieten van een rustperiode.

Mantelzorg is meestal geen bewuste keuze. Het overkomt mensen en zij kunnen zich er niet of nauwelijks aan onttrekken. We spreken van mantelzorg als gedurende meer dan drie maanden en meer dan acht uur per week de zorg wordt ingevuld door naasten, zoals familie, vrienden of buren. Mantelzorg omvat ongeveer 80% van de zorg die thuis wordt gegeven. Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van de Alkmaarse mantelzorgers vanaf 18 jaar tegen problemen oplopen. Emotionele belasting, te weinig tijd voor zichzelf en het gezin en de lichamelijke zwaarte zijn veel genoemde problemen.

Wethouder Wim van Veen: "Zo'n huis is geen overbodige luxe, als je bedenkt dat jaarlijks tussen de 1.000 en 1.300 Alkmaarders overbelast raken door de dagelijkse zorg voor hun partner, kind of familielid. Daarom is het goed dat er een faciliteit als het Respijthuis komt. Het Respijthuis ontvangt ook subsidie van de gemeente".

Huisvesting

Het vrijstaande woonhuis aan de Van de Veldelaan wordt, na een verbouwing aan de achterzijde, in de loop van 2009 in gebruik genomen. Omwonenden zijn vrijdagavond 31 oktober geïnformeerd over de komst van het Respijthuis. Zij reageerden positief en willen graag betrokken blijven bij de verdere ontwikkelingen. Kennemer Wonen heeft Caas Architecten opdracht gegeven om een bouwplan te maken. Het Respijthuis krijgt vier slaap/woonkamers, ieder voorzien van een eigen badkamer. Verder is er een ontmoetingsruimte en een keuken.