Gemeente Alkmaar

Parkeren op Overstad volgend jaar ruim 50% voordeliger

Parkeren op Overstad is vanaf 1 januari 2009 nóg aantrekkelijker. Het Parcadeterrein was al voordelig, maar ook het parkeren op de straten van Overstad wordt aantrekkelijker. Het 'Parcadetarief' op de Koedijkerstraat, Jagerstraat en Pettermerstraat daalt van ¤ 1,30 naar ¤ 0,60 per uur (max. ¤ 3,- per dag), ag), een verlaging van bijna 54%!

Het college verwacht dat door deze verlaging steeds meer bezoekers van Alkmaar de auto op Overstad parkeren. Dit is nodig vanwege het verdwijnen van parkeerplaatsen op en de herinrichting van de Kanaalkade. Bewoners met een parkeervergunning voor de Kanaalkade kunnen vervolgens hun auto ergens anders in de binnenstad parkeren.

Wethouder Alsemgeest: 'We hebben op Overstad een groot aantal parkeerplaatsen beschikbaar op nog geen vijf minuten lopen van het winkelhart van Alkmaar. Met het verlagen van de parkeertarieven komt de gemeente tegemoet aan de wens van de ondernemers in Alkmaar om de tarieven op Overstad te verlagen.'

Schelphoekgarage

Het college stelt voor dat de tarieven van de overige parkeerlocaties in de binnenstad wel worden verhoogd. Het parkeertarief op straat stijgt in 2009 van ¤ 1,90 naar ¤ 2,30 per uur. Het tarief in de garage stijgt van ¤ 1,30 naar ¤ 1,60 per er uur. Dit zijn een tariefsverhoging van 20% voor bezoekers, de tarieven voor vergunninghouders stijgen aanzienlijk lager, namelijk een inflatiecorrectie van ongeveer 1,5 - 2,0 %. Deze tariefsverhoging is nodig om de bouw en exploitatie van de Schelphoekgarage te kunnen financieren.

Parkeerregiem Blaeustraatkwartier

Op het Blaeustraatkwartier wordt een parkeerregiem ingevoerd. Hiermee komt het college van B&W de buurtvereniging en ondernemers van het Blaeustraatkwartier tegemoet. Het parkeerregiem zorgt ervoor dat men in het Blaeustraatkwartier alleen tegen betaling, dan wel met een bewoners- of bedrijvenvergunning kan parkeren.

Randersdijk

Het vergunninghoudersgebied Friesepoort wordt uitgebreid met een deel van de Randersdijk. Dit betekent dat op het doodlopende stuk, huisnummers 1 t/m 6, alleen automobilisten met een geldige vergunning kunnen parkeren.

Van Houtenkade

De Van Houtenkade, tussen de Juliana van Stolberglaan en de Costerstraat, wordt voorzien van parkeermeters. Hierdoor mogen alleen automobilisten met een parkeerticket en/of een geldende parkeervergunning daar parkeren. De bewoners van de Elisabethtuinen hebben eigen parkeergelegenheid en komen niet in aanmerking voor een straatvergunning.

Dit voorstel is verwerkt in een Raadsvoorstel dat via de commissie SOB op vier december behandeld wordt.



Gemeente Alkmaar