Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

Amsterdam, 5 november 2008

Noord-Hollandse organisaties bundelen krachten tegen eergerelateerd geweld

ACB Kenniscentrum is in samenwerking met vier Noord-Hollandse Advies- en Steunpunten Huiselijk Geweld (ASHG's) het project Eervol Geweldloos begonnen. Het project wil de uitwisseling van kennis en ervaring op provinciaal niveau bevorderen en een concrete aanpak op regionaal niveau stimuleren. Deze aanpak bestaat uit het vergroten van kennis over het fenomeen, het bestrijden en voorkomen ervan en het bieden van hulp. Zo kan beter worden ingespeeld op dreigend eergerelateerd geweld.

Eervol Geweldloos wordt gesubsidieerd door de Provincie Noord-Holland en duurt bijna twee jaar. De AHSG's die meedoen in het project zijn Gooi- en Vechtstreek, Noord-Kennemerland, Midden- en Zuid-Kennemerland en Zaanstreek-Waterland. In maart 2009 wordt een provinciale conferentie voor professionals georganiseerd, met workshops en een plenaire afsluiting. Daarnaast worden op regionaal niveau netwerken/werkgroepen opgericht en uitgebreid. Ook worden regionale platforms opgericht voor vertegenwoordigers van religieuze instellingen en allochtone vrijwilligersorganisaties.

Het project wordt beëindigd met een slotconferentie. In eerste instantie is het project bedoeld voor professionals uit de hulpverlening, politie en justitie, beleidsmakers en -uitvoerders, vertegenwoordigers van religieuze en allochtone vrijwilligersorganisaties. De uiteindelijke doelgroep wordt gevormd door allochtone potentiële slachtoffers, plegers en getuigen van eergerelateerd geweld.

Wat is eergerelateerd geweld?
In de afgelopen jaren is de aandacht voor huiselijk geweld flink toegenomen. Overal zijn projecten gestart en ASHG's opgericht. Er is ontdekt dat ook mannen slachtoffer kunnen zijn en het blijkt dat huiselijk geweld in alle lagen van de bevolking en in alle etnische groepen in gelijke mate voorkomt.

Een specifieke vorm van huiselijk geweld kan echter gezien worden als etnisch bepaald, namelijk eergerelateerd geweld. Eerwraak, iemand vermoorden om de eer van de familie te herstellen, is de uiterste vorm van eergerelateerd geweld. Maar het omvat meer: gedwongen huwelijken, uitstoting en verminking, maar ook gedwongen zelfverminking en gedwongen zelfmoord en het dreigen met geweld. Het wordt gepleegd vanwege de eer, zoals het voorkomen van het schenden van de kuisheid of om de eer te zuiveren na (vermoedens van) ongewenst contact.

Vaak zijn vrouwen slachtoffer: het draait om hun maagdelijkheid voor het huwelijk en de seksuele trouw daarna. Islamitische homo's lopen voortdurend gevaar en ook heteroseksuele mannen kunnen slachtoffer worden. Zo kan de familie van de vrouw na ongewenst contact, of de eigen familie wanneer een man niet voldoende doet om de geschonden eer te wreken, overgaan tot geweld.


- EINDE PERSBERICHT -