Ingezonden persbericht


Persbericht

Energiecentrum helpt ondernemers met handige Energie Bespaarkaart tijdens Energie 10-daagse

MKB onnodig hoge energierekening

door gebrek aan kennis

Houten, 5 november 2008

Een recent onderzoek heeft aangetoond dat de meerderheid in het MKB meer inzicht wil in hun energierekening en dat ze meer wil weten over de mogelijkheden om op hun energiekosten te besparen. Ondernemers hebben hier nauwelijks ervaring mee en ontberen de benodigde kennis. Een probleem dat volgens Martin Kloet, Directeur van het Energiecentrum op een snelle manier opgelost kan worden.

Kloet: "Wat ondernemers aangaven in het onderzoek is dat zij het lastig vinden dat zij geen kennis hebben om bijvoorbeeld zelf te kunnen controleren of er prijsverschillen zijn tussen de verschillende aanbieders. Daarnaast weet men vaak niet hoe je kunt besparen op de energierekening.

Eenvoudige maatregelen kunnen leiden tot 5-10% besparingen

Kloet: "Wat veel ondernemers niet weten is dat met een aantal simpele 'Doe-het-zelf-maatregelen' al vlug van 5 tot 10% kan worden bespaard. Daarom hebben wij een Bespaarkaart ontwikkeld met een groot aantal praktische tips, waarmee iedere MKB-ondernemer op een bijzonder gemakkelijke wijze energie kan besparen. Dat kan per energie-onderdeel oplopen tot 80% en kan de energierekening een stuk verlagen! Neem bijvoorbeeld de verlichtingskosten, deze bedragen bij een kantoor of winkel van 1.000 m2 ongeveer E 4.500,- per jaar. Als de ondernemer de oude TL-buizen echter vervangt door nieuwe, hoogfrequente verlichting, levert dat direct een besparing op van E 1.600.- per jaar! En zo zijn er veel meer gemakkelijke maatregelen om energie te kunnen besparen."

Hogere besparingen ook mogelijk

Daarnaast kan nog meer bespaard worden door een energiescan uit te laten voeren of samen met het Energiecentrum de energiefactuur te controleren. "De besparing kan dan oplopen tot 15%. In 2007 hebben wij voor MKB-ers ruim 12 miljoen euro kunnen besparen. Dit jaar ziet het er naar uit dat dat 16 miljoen euro wordt", aldus Kloet.

Energie10-daagse weer van start:

Op 6 november heeft de bekende SBS6 weerman Piet Paulusma in zijn weerbericht het startsein gegeven voor al weer de tweede Energie10-daagse. Centraal in de communicatie staan dit jaar handige 'Doe-het-zelf-Bespaartips'. Deze staan vermeld in een handig boekje dat tijdens de Energie10-daagse worden door een promotieteam op diverse locaties in Nederland worden uitgedeeld. Daarnaast kan iedere ondernemer meedoen aan een leuke wedstrijd.

De Bespaarkaart zal ook worden bijgesloten bij het komende nummer van zowel 'De Zaak' als 'Ondernemen!'. Daarnaast kan iedere ondernemer vanaf 6 november ook alles online bekijken, en online aan de wedstrijd meedoen, op www.energie10daagse.nl.

Praktische bespaartips

. Vervang uw gloeilampen door spaarlampen of led verlichting en bespaar direct 80%.
. Gebruik schakelklokken op printers en kopieerapparaten en bespaar tot 30%
. Vul en onderhoud de koelvitrines op de juiste manier. Uw besparing 20%!
. Maak geen sauna van uw werkruimte. Elke graad lager bespaart direct 6!
. Schakel de ventilatie uit als iedereen weg is. De warmte blijft en u bespaart direct 20%!
. Zet machines niet op de slaapstand maar echt uit. U bespaart al gauw 25%
. Gebruik bewegingsmelders in plaats van continue verlichting. U bespaart al gauw 80%!
. Koop energiezuinige apparaten. Bespaar per apparaat tot 40%!
. Plaats een tijd- of schemerschakelaar op alle buitenverlichting. Scheelt al snel 30%!
. Laat elk jaar uw cv-ketel controleren. U bespaart al gauw 10%!


---



Ingezonden persbericht