Provincie Gelderland



Arnhem, 28 oktober 2008

MAXIMANIA IN HUIS DER PROVINCIE

Dertig onalledaagse portretten van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima sieren in de maand november de Hal van het Huis der Provincie Gelderland. De tentoonstelling 'Maximania' van de Arnhemse kunstenaar Hanni Stolker toont het kroonprinselijk paar in een verrassend kleurrijke setting.

De portretten van Prins Willem Alexander en Prinses Maxima zijn door hun sjabloonachtige heldere lijnvoering direct herkenbaar als afbeeldingen van het kroonprinselijke paar. Met een vorm die eindeloos reproduceerbaar lijkt in zijn eenvoud. Dit kenmerkt het werk van Stolker, waarbij het niet alleen gaat om het onderwerp. De beeldelementen kleur, vlakverdeling, compositie, textuur, het werken met gemengde technieken en de grootte van het werk spelen een net zo belangrijke rol.

Thema
Al in 2004 inspireerde het onderwerp 'troonopvolgers' Stolker tot het maken van een reeks schilderingen. Tijdens een werkbezoek aan Spanje werd ze geconfronteerd met de perikelen rondom het huwelijk van de Spaanse kroonprins Felipe met televisiepresentatrice Letizia Ortiz.

Algemene informatie
Kleur, vorm en muziek. Daar draait het om in het leven van Hanni Stolker. Ze is een artistieke alleskunner. Haar werkveld strekt zich uit van het maken van kleurrijke portretten, vrij werk en muurschilderingen, kettingen, lampenkappen en andere kleine gebruiksvoorwerpen tot grote kunstwerken in de openbare ruimte en het zingen van levensliederen.

De tentoonstelling is te zien van woensdag 5 november tot en met donderdag 27 november 2008 in de hal van het Huis der Provincie aan de Markt 11 in Arnhem. De tentoonstelling is gratis toegankelijk tijdens werkdagen van 09.00 uur tot 17.00 uur.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Alco Adema, Afdeling Communicatie Provincie Gelderland, T (026) 359 90 04 of met Hanni Stolker, T (026) 445 36 13.