Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Architectuurcentrum Aorta presenteert:

INTENSE DENSE

TENTOONSTELLING 23 oktober t/m 27 december 2008
DEBAT WOENSDAG 5 november om 20.00 uur

Eén van de meest prangende vragen van (potentiële) bewoners van de stad Utrecht is sinds jaar en dag de vraag om huisvesting. Utrecht is van de vier deltametropolen de stad met de grootste groei: tot 2025 zal het inwonertal met maar liefst 36 procent stijgen tot 392.000 inwoners. Uitbreiding is slechts beperkt mogelijk. Het belang voor kwalitatieve en kwantitatieve oplossingen binnen de stadscontouren wordt door alle bestuurlijke partijen onderkend en aangemoedigd. Zo ook in de structuurvisie Randstad 2040, waarin verdichting één van de peilers is. Voor de stad Utrecht blijft 'inbreiding' derhalve onverminderd populair.

'Inbreiding' betekent bouwen binnen bestaande stedelijke structuren en is het tegenovergestelde van uitbreiding. Inbreidingsprojecten zijn vaak gefundeerd op slimme ontwerpmanieren om de bebouwingsdichtheid te verhogen. Hierdoor vindt 'verdichting' van de stad plaats. Verdichten is een instrument dat op verschillende wijzen kan worden ingezet: hoogbouw, meervoudig ruimtegebruik, herbestemming of optoppen. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld onderontwikkelde locaties binnen de stadsgrenzen van Utrecht een nieuw leven krijgen als woongebied. Tegelijkertijd kan het nabij gelegen Groene Hart gespaard worden.

Tentoonstelling
Een inventarisatie van Utrechtse inbreidingsprojecten was een verrassende eyeopener. Utrecht blijkt een stad te zijn waar inbreiding veelvuldig wordt ingezet. Aan de hand van tien zorgvuldig geselecteerde Utrechtse voorbeelden worden verschillende manieren van inbreiding getoond. Reeds gerealiseerde projecten komen aan bod en er wordt gekeken naar wat de toekomst nog voor Utrecht in petto heeft. De getoonde projecten zijn onder te verdelen in vier voor Utrecht belangrijke thema's, zoals het verdwijnen van industrie, herbestemming van defensieterreinen, sociale herstructurering en grootschaligheid versus kleinschaligheid. De tentoonstelling laat zien wat verdichting is en wat de effecten zijn.

Debat
Het debat gaat in op de mogelijkheden en grenzen rond het vergroten van de woningvoorraad in Utrecht. Wat zijn de struikelblokken en waar liggen de kansen voor een substantiële aanpak van de Utrechtse woningnood binnen de stadscontouren? Wat hebben we geleerd van de afgelopen dertig jaar verdichten? Wat zijn de effecten van inbreiding en kan er kwaliteit gegarandeerd worden? Rudy Uytenhaak (architect en auteur van het boek Steden vol ruimte) verzorgt een inleiding op het debat. Onder leiding van Wouter Veldhuis (architect en partner bij MUST, lid van Amsterdamse Raad voor de Stadsontwikkeling) gaan onder andere Jaco de Visser (architect bij JDdVarchitecten), Carel de Reus (directie Synchroon), Paul van Soomeren (sociaal-geograaf /planoloog en partner bij DSP-groep) en Harrie Bosch (wethouder voor Ruimtelijke Ordening Utrecht) hierover met elkaar in debat.

Tentoonstelling: 23 oktober tot en met 27 december bij Architectuurcentrum Aorta. Openingstijden: wo.-vr. 12.00 - 17.00 uur en za. 13.00 -17.00 uur. De toegang is gratis.

Debat: woensdag 5 november, 20.00 uur bij Het Utrechts Archief, Auditorium, Hamburgerstraat 28, 3512 NS Utrecht. Toegang E 6,50 of E 5,25 voor Vrienden van Aorta, CJP en 65+ pas. Reserveren via Architectuurcentrum Aorta: tours@aorta.nu of tel: 030 2321686. Kijk voor meer informatie op www.aorta.nu.


---- --