Uitreiking rode erekoorden tijdens beëdiging

Drie militairen, twee van de Koninklijke Landmacht en één van het Korps Mariniers, ontvangen woensdag 5 november in Ermelo een rood erekoord. Zij ontvangen deze onderscheiding, omdat zij tijdens de missie in Afghanistan levensreddende handelingen hebben verricht. De uitreiking vindt gelijk plaats met de openbare beëdiging van drieëndertig nieuwe militairen van het Regiment Oranje Gelderland, 45 Pantserinfanteriebataljon. Deze militairen leggen bij deze beëdiging in het openbaar de eed of belofte af.

Luitenant-kolonel De Rijke, voormalige commandant van de Battle Group uit Uruzgan en tevens Regimentscommandant van het Regiment Oranje Gelderland, reikt de bijzondere waarderingsonderscheidingstekens uit aan de drie militairen. Het rode erekoord wordt aan militairen uitgereikt die zich onderscheiden door bijzondere gedragingen, buitengewone inspanning, toewijding of loffelijk handelen. Deze drie militairen krijgen het rode koord omdat zij tijdens hun recente missie levensreddende handelingen hebben verricht bij gewonde collega's. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat deze landmachtonderscheiding wordt uitgereikt aan een Marinier.

De beëdiging van militairen kent een lange traditie bij de Nederlandse krijgsmacht. Alle nieuw toetredende militairen leggen hun eed of de belofte publiekelijk af op het vaandel van het Regiment waarbij men wordt ingedeeld. Zij zweren of beloven daarbij trouw aan de Koningin, gehoorzaamheid aan de wetten en onderwerping aan de krijgstucht.

Noot voor redacties (