Provincie Utrecht

Proef met subsidie voor natuur, water en recreatie in westelijk Utrecht

4-11-2008 -

Op woensdag 5 november (16.30 - 18.00 uur) geven dijkgraaf P.J.M. Poelmann van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en gedeputeerde R.W. Krol van de provincie Utrecht de aftrap voor het experiment Groenblauwe diensten. In dit unieke experiment stellen provincie en waterschap in westelijk Utrecht subsidie beschikbaar aan agrariërs en andere landeigenaren om een steentje bij te dragen aan natuurontwikkeling, waterberging en recreatie. Daarmee krijgen zij eigen verantwoordelijkheid voor natuur en landschap in de eigen regio. De provincie, het waterschap en de grondeigenaren in het gebied ontwikkelden samen deze laagdrempelige en eenvoudige regeling.

Met het experiment Groenblauwe diensten willen provincie en waterschap stimuleren dat grondeigenaren in het veenweidelandschap bijdragen aan natuurontwikkeling, recreatie en waterberging. Het gaat dan bijvoorbeeld om de aanleg van wandelpaden, natuurvriendelijke oevers of meer open water, om het ecologisch schonen van sloten en slootkanten, het baggeren van sloten met baggerspuit, beheer van geriefhoutbosjes en soortbescherming voor de zwarte stern. Belangstellende agrariërs of andere grondeigenaren kunnen zich vanaf 17 november inschrijven.

Groenblauwe diensten zijn betaalde prestaties die van maatschappelijk belang zijn en naast de gewone agrarische bedrijfsvoering plaatsvinden (Groen op gebied van natuur en landschap en blauw voor water). Weidelandschap wordt zeer gewaardeerd in de samenleving: mensen ervaren een gevoel van rust en ruimte in het drukke Groene Hart. Juist daarom voelen regionale overheden en grondeigenaren zich verantwoordelijk voor het beheer van natuur en landschap in het weidelandschap.

De provincie en het waterschap willen de agrariërs en andere particuliere grondeigenaren een grotere rol geven in het beheer en de ontwikkeling van het landelijk gebied. Zij sluiten met hen contracten af op het gebied van Groenblauwe diensten. De uitvoering van dit experiment gebeurt door het Loket Groenblauwe diensten, Utrecht West. Dit loket is opgezet door de gezamenlijke agrarische natuurverenigingen De Utrechtse Venen, Lange Ruige Weide, Lopikerwaard e.o. en de Dienst Landelijk Gebied regio West. Het loket promoot de regeling en houdt toezicht op de uitvoering. Ook gemeenten en andere overheden in de regio kunnen aan het experiment meedoen.

Meer informatie: Veronica Gieben, telefoon 030 258 32 07