GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Uitslag verkiezingen VS

Obama kan Amerika uit isolement halen

Brussel, 5 november 2008 - De democratische kandidaat Barack Obama heeft de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten gewonnen. GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk is erg blij met de keuze van een meerderheid van de Amerikanen. Volgens hem is Obama in staat om Amerika uit een isolement te halen op het gebied van milieu en buitenlandse politiek.

Zo verwacht GroenLinks dat Obama meer vooruitgang boekt in het maken van internationale afspraken voor een beter milieu. "Obama heeft prachtige plannen voor een groene agenda. Die gaat in de richting van een groene revolutie die aansluit bij de ideeën die in Europa leven. Ook zullen de kansen voor een nieuw Kyoto-verdrag toenemen, al blijft het natuurlijk maar de vraag of het Congres hem daarin wil volgen", zegt Lagendijk.

Verder hoopt Lagendijk met Obama op veranderingen in de buitenlandse politiek van de VS. "Het imago van de VS staat op een dieptepunt. Een nieuwe aanpak in het oplossen van problemen in het buitenland zijn hard nodig. Obama moet nu de kracht tonen om Amerika uit een isolement te halen. Bijvoorbeeld door Guantanamo Bay te sluiten en door een oplossing te zoeken voor de problemen in Israel en Palestina en in de relatie met Iran. Er is een groot verschil tussen Obama en president Bush bij de aanpak van extremisme en Islamitisch fundamentalisme. Obama is bereid tot een dialoog met de Islamitische wereld en ziet in tegenstelling tot Bush niet de hele wereld door de bril van de oorlog tegen ´terrorisme´."

Wel maakt Lagendijk zich zorgen over de plannen van Obama voor Afghanistan. "Zoals het er nu naar uitziet zal de strategie ten opzichte van Afghanistan ongewijzigd blijven. De nadruk blijft liggen op militaire middelen. Als daar geen verandering in komt is dat slecht nieuws voor Europa en Nederland. Obama zal waarschijnlijk de EU onder druk zetten om meer militairen te sturen naar Afghanistan. De EU moet daarom aandringen op nieuwe afspraken met de VS over een andere strategie. Hopelijk staat Obama open voor deze discussie.''


--------------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa