Ingezonden persbericht


Eco-design in Californische wijnhuizen

SAN FRANCISCO - In Californië maakt men wijn op ecologisch-verantwoorde en duurzame wijze. Recyclen, geen synthetische pesticiden of chemische kunstmest, waterbesparing, gebruik van bio-brandstof voor tractoren, en zonne- en windenergie zijn er bijna net zo belangrijk geworden als de wijn zelf. Dit nieuwe groene bewustzijn is wellicht het duidelijkst zichtbaar in de manier waarop de wijnhuizen gebouwd worden.

Wijnproevers hebben het over "stro" om een bepaalde vale kleur geel in een wijn aan te duiden, maar bij een aantal Californische wijnhuizen kan dat sinds kort geheel letterlijk genomen worden. Strobalen worden gebruikt bij het bouwen van ecologisch verantwoorde en efficiënte wijnhuizen. Zoals bij topproducent Ridge in Sonoma, net boven San Francisco, waar de opslagruimte voor de wijnvaten bestaat uit acht meter hoge muren van slechts strobalen. Voor Dominus Estate in Napa Valley ontwierpen de Zwitserse architecten Herzog en de Meuron, o.a. van het Tate Modern Museum in London, een wijnhuis met muren gemaakt van stalen frames waarin grote basaltblokken zijn gestapeld. Deze bouwwijzen leveren een uitstekende isolatie, waarbij verkoeling in de zomer, noch verwarming in de winter nodig is.

Long Meadow Ranch in Napa Valley is ontworpen door befaamd architect William Turnbull. Hij bouwde het volgens zijn groene filosofie en gebruikte de aarde en het puin die overbleef na het graven van de grotten, de caves, en maakte er een van de grootste aarden gebouwen in Amerika van. Het gebouw is uiterst temperatuurefficiënt en heeft geen airconditioning nodig. Het unieke ontwerp leverde de prestigieuze prijs op voor interieurontwerp van het Amerikaanse Instituut van Architecten.

Veel wijnhuizen in Californië maken gebruik van zonne-, wind- en geothermische energie. Op twee uur rijden van San Francisco in de wijnstreek Mendocino, heeft Fetzer Winery een zonnepaneel op het dak geplaatst dat 1,1 miljoen kilowatt uren aan schone energie per jaar kan opwekken; een besparing van 855 ton aan CO2 uitstoot. Constellation, het grootste wijnbedrijf ter wereld, gaat nog een stapje verder met de bouw van 's werelds grootste zonnepaneel in de wijnindustrie. Bij hun ISO gecertificeerde wijnhuis in Gonzalez, vlak bij Monterey, wordt een paneel geplaatst van maar liefst 17.000 m2. Het directe gevolg is een jaarlijkse afname van broeikasgas gelijk aan het planten van 1000 hectare bomen of het van de weg halen van meer dan 2000 auto's, elk jaar.

Bij Frog's Leap, bekend om hun typische Zinfandelwijnen, heeft men het zonne-energiesysteem uitgebreid met geothermische energie. Een ingenieus ondergronds stelsel van 20 met elkaar verbonden putten, elk bijna 100 meter diep, zorgt voor een constante temperatuur van 15 graden Celsius. In de winter circuleert water in het ondergrondse system, absorbeert de hitte van de aarde en wordt in een geothermische eenheid onder druk tot een hogere temperatuur gebracht. Dit levert vervolgens de verwarming voor het gehele gebouw. In de zomer wordt het system omgedraaid en zorgt koel grondwater voor verkoeling van het gebouw.

Het meest recente en ambitieuze bouwproject in de Californische wijnstreken toont aan dat design en eco prima samengaan. Ontworpen door niemand minder dan architect Frank Gehry zal het nieuwe gebouw van Hall Winery in Napa Valley naar verwachting over twee 2 jaar geopend worden. Het project van zo'n 12000 m2 zal ondermeer een wijnproefruimte bevatten, een restaurant en een productiefaciliteit waarvoor een origineel stenen gebouw uit 1885 zal worden gerestaureerd. Dat alles met het typische Gehry-design van golvende platen dat we ondermeer terugzien in het Guggenheim museum in Bilbao en het " dansende " gebouw van de ING in Praag. Op het dak komt natuurlijk een groot zonnepaneel. "Met de combinatie van oud en nieuw, natuurlijk en man-made", zei de heer Gehry, "is het ons doel om het nieuwe wijnhuis van Hall een ervaring te maken die in harmonie is met de schoonheid van de Napa Valley. We hebben de mogelijkheid om een verschil te maken, om iets te creëren dat de tand des tijds zal doorstaan". Zoals een mooie fles Californische wijn.

Voor meer info:
Philine Weeber
Event Manager
Wine Institute of California - European Office
Benoordenhoutseweg 23, 2596 BA Den Haag, The Netherlands tel: 31-(0)70-314 24 25, fax:31-(0)70-314 24 27
email: weeber@us-export.nl web: www.california-wines.org & www.wineinstitute.org

Wijninformatiecentrum | Stadhoudersplantsoen 12 | Postbus 29739 | 2502 LS Den Haag T 070 370 83 47 | F 070 370 84 08 | E wic@wijninfo.nl | I www.wijninfo.nl | I-mode i.wijn.nl