Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 5 November 2008

Onderzoek grondverwerving Vathorst-West openbaar

De gemeente Amersfoort en marktpartijen van Vathorst Beheer hebben in 2006 niet goed afgestemd hoe ze met grondaankopen en de vestiging van het voorkeursrecht in Vathorst-West zouden omgaan. Dat is de conclusie uit het vandaag openbaar gemaakte onderzoek naar grondverwervingen in Vathorst-West, die plaatsvonden in het voorjaar van 2006.

De bedoeling was om aankoop van grond tegen hoge prijzen te voorkomen. Daarom informeerde de gemeente Vathorst Beheer over het voornemen tot het vestigen van het gemeentelijk voorkeursrecht. De marktpartijen van Vathorst Beheer wilden met hun grondaankopen, daags voordat het voorkeursrecht van kracht werd, voorkomen dat andere ontwikkelaars grond zouden kopen. ,,De ontwikkeling van Vathorst-West is lastiger, maar niet onmogelijk door de aankoop van grond voor hoge prijzen , stelt wethouder Jelle Hekman van grondzaken.

Verantwoordelijkheden

Het onderzoek heeft in 2006 geleid tot werkafspraken over communicatie, samenwerking en verantwoordelijkheden tussen gemeente en Vathorst Beheer. Inmiddels zijn daarin stappen gemaakt en is de samenwerking verbeterd, doordat rollen en verantwoordelijkheden zakelijker en duidelijker zijn. Ook wordt de mogelijke vorm van samenwerking tussen gemeente en marktpartijen bij de toekomstige ontwikkeling van Vathorst-West als apart onderwerp geagendeerd.

Voorkeursrecht

Aanleiding voor dit onderzoek waren de grondaankopen die plaatsvonden, een paar dagen voordat het voorkeursrecht eind april 2006 van kracht werd. Het onderzoek werd gedaan in opdracht van wethouder Hekman. Het onderzoek was vertrouwelijk en is vandaag op verzoek van de gemeenteraad openbaar gemaakt.

Woningbouw

Vathorst-west werd in het voorjaar van 2006 een serieuze locatie voor woningbouw. Dit kwam doordat de gemeenteraad in februari 2006 vaststelde dat met woningbouw in Vathorst-West de afkoop van het baggerdepot in Vathorst kon worden bekostigd. Ook had het net geĂŻnstalleerde college van burgemeester en wethouders woningbouw in Vathorst-West als mogelijkheid in haar collegeprogramma opgenomen.

Het nieuwe college besloot in haar eerste vergadering om het voorkeursrecht op dat gebied te gaan vestigen. Toen dat besloten was, verruilden in de dagen voor het van kracht worden van het voorkeursrecht gronden van eigenaar voor hoge prijzen, is de mening van het college.

In Vathorst-West is een gebied van 27 hectare in handen van de gemeente, Vathorst CV heeft 23 hectare, het Ontwikkelings Bedrijf Vathorst heeft 42 hectare en overig particuliere eigenaren bezitten 10 hectare.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort