Ingezonden persbericht


Winkelhuurprijzen het hoogst in Moskou, naast Parijs, Londen en Dublin Jones Lang LaSalle publiceert eerste editie Prime High Streets Europe rapport

Amsterdam, 5 november 2008 - Volgens het eerste rapport van Jones Lang LaSalle over huurprijzen van winkels in de belangrijkste Europese winkelstraten bezit Moskou momenteel drie van de vijf duurste winkellocaties in Europa (wat betreft de huurprijs), namelijk Stoleshnikov-laan, Petrovka-straat en Tverskaya-straat. De Champs Elysées in Parijs blijft de duurste winkelstraat in Europa op het gebied van huurprijsniveaus, gevolgd door Stoleshnikov-laan in Moskou en New Bond Street in Londen.

Met de Kalverstraat in Amsterdam neemt Nederland een 13e plaats in op de lijst van hoogste winkelhuren in Europa. Richard Dallinga, Directeur Retail van Jones Lang LaSalle in Nederland, zegt over de Nederlandse markt: "we verwachten dat de A1-locaties in de grote steden door het jaar heen een lichte huurgroei zullen laten zien. Voor de meeste middelgrote en kleine winkelsteden verwachten we echter dat de huurprijs stabiliseert of zelfs een lichte daling gaat laten zien. Dit komt vooral doordat de focus van internationale retailers ligt op A1-winkelgebieden in de grote steden. Winkelgebieden in de kleine en middelgrote steden worden hierdoor steeds minder interessant voor consumenten. Daar komt bij dat de huidige kredietcrisis en economische onzekerheid consumenten voorzichtiger maakt ten aanzien van hun uitgavenpatroon."

James Dolphin, hoofd van European Retail Agency bij Jones Lang LaSalle, verklaart: "De voornaamste winkelstraten van Europa hebben gedurende het laatste jaar relatief goed gepresteerd, in enkele gevallen zelfs bijzonder goed, ondanks de turbulentie op de financiële markten en de druk op de koopkracht. Over het algemeen wordt verwacht dat het niveau van de tophuren in de hele regio stabiel zal blijven, aangezien de gedaalde koopkracht in de meeste Europese landen wordt gecompenseerd door de blijvend sterke gebruikersvraag naar de beste locaties."

Naar verwachting zullen de huren in Moskou blijven stijgen door de sterke vraag vanuit een in toenemende mate welvarende bevolking, het tekort aan beschikbare ruimte en de geringe mate van transparantie. In de voornaamste steden in Griekenland en Turkije werden enkele van de grootste huurstijgingen waargenomen: voor zowel Tsimiski-straat in Thessaloniki en Ermou-straat in Athene als de straten Bagdad en Istiklal in Istanboel werd een jaarlijkse groei van meer dan 25% geregistreerd (in Turkije enigszins afgevlakt door de inflatie van 10%). Dit is grotendeels het gevolg van een beperkt aanbod bij een sterke vraag naar winkelunits, vooral van internationale merken. In de 12 maanden vanaf het begin van de kredietcrisis werd voor bijna 70% van alle locaties die tussen het 2e kwartaal 2007 en het 2e kwartaal 2008 in het kader van de rapportage zijn beoordeeld, een zekere mate van huurgroei geregistreerd.

Neville Moss, hoofd van de afdeling European Retail Research bij Jones Lang LaSalle: "Ook van enkele prominente locaties in volwassen markten, met name in Duitsland en Nederland, wordt verwacht dat zij door het jaar heen een solide huurgroei zullen laten zien, ondanks de verwachte afzwakking van de economie. Dit is grotendeels te danken aan grote internationale merken die naar een grotere aanwezigheid streven bij een schaars aanbod van toplocaties. Tegelijkertijd zijn de vooruitzichten minder rooskleurig voor regio's zoals de Baltische staten, waar de detailhandel in winkelcentra is geconcentreerd en de economie een onevenwichtige situatie tegemoet gaat. Ook van een aantal West-Europese locaties wordt verwacht dat er enige neerwaartse druk op de huren zal worden uitgeoefend, in het bijzonder in Spanje."

Duurste winkelstraten per land

Bron: Jones Lang LaSalle, EIU


- einde bericht -