Vereniging van Effectenbezitters


VEB draagt volledige kosten onderzoek KPNQwest. Onderzoek nu snel van start

Het onderzoek naar de gang van zaken binnen KPNQwest, dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam (OK) eind 2006 heeft gelast, kan nu eindelijk van start. De OK zal zo spoedig mogelijk bekendmaken welke onderzoekers zij benoemt. De VEB zal de volledige kosten voor het onderzoek maximaal 500.000 euro te vermeerderen met BTW - op zich nemen.

KPNQwest, een joint venture van KPN en het Amerikaanse Qwest, ging op 31 mei 2002 ten onder aan een boedeltekort van ruim 3 miljard US Dollar. Onder meer de continue stroom van optimistische berichten van KPNQwest over haar resultaat en vermogen - zelfs tot enkele weken voor het faillissement en het oppoetsen van dat vermogen door fictieve transacties en ontoelaatbare boekhoudmethodes zijn gegronde redenen om te twijfelen aan een juist beleid. Eind 2006 heeft de OK dan ook op verzoek van de VEB een onderzoek gelast naar het beleid en gang van zaken van deze failliete onderneming.

KPN, Qwest en de bestuurder en commissarissen hebben er vanaf dat moment alles aan gedaan om een onderzoek te voorkomen. Zo zijn er voor een tweede maal uitgebreide discussies gevoerd over de kosten en de betaalbaarheid van het onderzoek, terwijl die discussies bij aanvang van de procedure ook al gevoerd waren.

Op 31 oktober 2008 verliep de deadline die de Ondernemingskamer had gesteld om aan te geven hoe de kosten van het onderzoek gedragen zouden worden. De VEB had zich al eerder garant gesteld voor de helft daarvan in de hoop dat andere partijen ook hun steentje zouden bijdragen. Een enquête is toch hét middel voor partijen als KPN en Qwest om hun naam voor eens en voor altijd van alle blaam te zuiveren. Waarom zouden zij daaraan niet meebetalen, als hen daadwerkelijk niets te verwijten valt?

Ook had de VEB haar hoop gevestigd op de curatoren, die een duidelijk belang hebben bij openheid over de ondergang van KPNQwest. Ondanks veelvuldig aandringen bleken de curatoren echter nog altijd niet bereid zich in de Nederlandse procedure te roeren en geen van de andere partijen was bereid een deel van de kosten op zich te nemen.

De VEB zou het onverteerbaar vinden als er na al die tijd geen openheid zou komen over de gang van zaken bij KPNQwest. Gezien het grote maatschappelijk belang bij een onderzoek, de ernst van de gebeurtenissen bij KPNQwest, het grote aantal beleggers dat daardoor gedupeerd is en de grote kans op succes, heeft de VEB besloten om de volledige kosten voor het onderzoek op zich te nemen. De VEB is verheugd dat de onderzoekers nu eindelijk van start kunnen.