GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Europarlement verbiedt schadelijke bestrijdingsmiddelen

Brussel, 5 november 2008 - De milieucommissie van het Europees Parlement stemde vandaag voor een verbod op extreem schadelijke gewasbestrijdingsmiddelen. Het voorstel komt van de Groenen. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is erg blij met de uitslag.

"De afgelopen tijd schreeuwde de lobby van de conventionele boeren moord en brand. Wij zouden hun werk met deze maatregelen onmogelijk maken. Onzin, er zijn vaak prima alternatieven voor die ouderwetse, schadelijke middelen. Verandering is mogelijk. We moeten ook gewoon het lef hebben om de bescherming van milieu en volksgezondheid boven winstbejag op de korte termijn te stellen. Ik sta voor natuurlijke bloemen en geen gifbollen", zegt Buitenweg.

Het gaat slechts om een klein deel van de bestrijdingsmiddelen, alleen de aller-schadelijkste middelen worden verboden. De Europese Commissie heeft dat onlangs bevestigd in een brief aan het Europarlement. Het gaat hierbij om middelen die onder meer kankerverwekkend zijn, veranderingen in het DNA kunnen veroorzaken, tot onvruchtbaarheid kunnen leiden en het zenuwstelsel of het immuunsysteem kunnen aantasten.

Voor overige middelen gaat gelden dat ze van de markt gehaald worden op het moment dat er een minder schadelijk alternatief voor handen is. Die maatregel zal de innovatie flink stimuleren. Buitenweg: "Als producent van gewasbeschermingsmiddelen weet je dat het gaat lonen om in betere en minder schadelijke middelen te investeren. De EU gaat daar een markt voor creëren, zodra het schadelijke middel echt verboden wordt".

Het Europarlement besloot verder dat het totale gebruik van bestrijdingsmiddelen naar beneden moet. Voor alle andere schadelijke bestrijdingsmiddelen is het precieze niveau van het reductiedoel nog niet vastgesteld.

"Meer doen met minder gif. Er worden nog steeds onnodig veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Bijvoorbeeld om ervoor te zorgen dat het fruit er prachtig uitziet. Nou liever niet, geef mij maar een gifvrije appel met een bruin vlekje. Bovendien pleit ik ervoor om geen gif te gebruiken in de buurt van sloten. Zo kunnen we onze waterkwaliteit garanderen", aldus Buitenweg.


----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu www.groenlinks.nl/europa