European Union



Brussel, 5 november 2008

Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008: debat in Brussel over de rol van de media

Het laatste van de zeven debatten in Brussel die in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008 worden georganiseerd, vindt op woensdag 5 november 2008 plaats. De Commissie organiseert het debat "Talking Our Way out of Trouble: How Media Debate Can Combat Intolerance" in samenwerking met de Internationale Federatie van journalisten (IFJ). Het debat vindt plaats om 18u30 in Residence Palace en wordt geopend door EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media Viviane Reding.

Tijdens het debat zal worden ingegaan op de rol van de media in de interculturele dialoog, en in het bijzonder op de manieren waarop de media stereotypen en vooroordelen die conflicten en onverdraagzaamheid voeden, kunnen helpen bestrijden. Journalisten moeten omzichtig omspringen met thema's als racisme en extremisme, maar moeten niettemin een waarheidsgetrouw beeld geven van de mozaïek van talen, religies, culturen en historische perspectieven die de moderne samenleving vorm geven. Veel kranten, omroepen en andere media schieten tekort in hun taak om de mondiale sociale revolutie in beeld te brengen: in plaats van onwetendheid te bestrijden, wakkeren zij de onverdraagzaamheid en het racisme soms nog aan.

EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media Viviane Reding opent het debat, waartoe volgende deskundigen hun bijdrage zullen leveren: Bettina Peters, directeur van het Global Forum for Media Development (GFMD), Forward Maisokwadzo, coördinator van het Exiled Journalists' Network (EJN), en Christa Prets, Europees Parlementslid.

De reeks debatten in Brussel is één van de belangrijkste activiteiten van het Europees Jaar. Dit jaar vonden reeds zes debatten plaats: over migratie en immigratie, de rol van kunst en cultuur in de interculturele dialoog, de interreligieuze dialoog, actief burgerschap en interculturele dialoog op het werk, meertaligheid en de rol van het onderwijs. Zie voor meer informatie over de vorige debatten: http://www.interculturaldialogue2008.eu/408.0.html.

Het debat wordt op 5 november om 18.30 uur gehouden in the Polakzaal van Residence Palace, Wetstraat 155. Gespreksleider is mevrouw Shada Islam, senior programme executive bij het European Policy Centre (EPC), die als journaliste gespecialiseerd is in immigratie, antidiscriminatie en het buitenlands en ontwikkelingsbeleid van de EU. Het debat wordt gevolgd door een receptie.

U kunt aan het debat deelnemen en via het Brussels Debate Forum op de officiële website van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (www.dialogue2008.eu) uw standpunten met anderen delen.