Ingezonden persbericht


Persbericht

Utrecht, 5 november 2008

Kickstart voor studenten met NS

Sollicitatietrein


· Dolf Jansen zet sein op groen voor reis met unieke trein
· Ter gelegenheid van introductie gratis Voordeelurenabonnement

Honderden ex-studenten hebben vandaag een bijzondere reis gemaakt in de NS Sollicitatietrein. Een unieke trein die eenmalig de Randstad doorkruiste en volledig was ingericht om de carrière van starters op de arbeidsmarkt een vliegende start te geven. Het vertreksein werd gegeven op Amsterdam CS door cabaretier Dolf Jansen, die de passagiers inspireerde bij het schrijven van de perfecte sollicitatiebrief. Het was slechts één van de vele activiteiten die de jonge professionals konden volgen om hen een kickstart van hun loopbaan te geven.
Jenny Hudepohl, hoofd Marketingcommunicatie van NS, beschouwt de NS Sollicitatietrein als een logisch aanbod aan ex-studenten. Studenten staan immers bekend als fervente treinreizigers. "Wij hebben een hechte band opgebouwd met deze doelgroep die vaak jarenlang met de trein heeft gereisd. We willen deze loyaliteit uiteraard graag behouden. Niet alleen door oud-studenten een gratis Voordeelurenabonnement aan te bieden. Tegelijkertijd bieden we hen de mogelijkheid hun kansen op een carrière te vergroten. En logisch dat we dat als NS in een heel bijzondere trein doen."
Rara, wie ben ik?
De NS Sollicitatietrein voerde van Amsterdam CS naar Leiden CS, Den Haag HS, Delft, Rotterdam CS en Gouda en kwam via Utrecht CS weer aan op Amsterdam CS. De trein bestond uit vier onderdelen met elk een eigen thema. Zo stonden specialisten van HR-dienstverlener Randstad en TalentFirst de meereizende ex- studenten terzijde met beroepskeuzeadvies en arbeidsmarktinformatie. "Wij helpen mensen bij het ontdekken, benutten en ontwikkelen van hun talenten. Wie ben je, wat kun je en wat heb je te bieden? Met eenvoudig zelfonderzoek helpen we deze studenten om met minder dan een droombaan geen genoegen te nemen", vertelt Droombaangoeroe Huub van Zwieten, oprichter van TalentFirst. Vakkenvuller
Het kiezen en vinden van een leuke, afwisselende baan is één ding. Vervolgens komt het erop aan je visitekaartje af te geven. Zo kregen de oud-studenten een advies op maat over de inhoud en opbouw van een CV. Tijdens een CV-check lichtten specialisten van Randstad hun CV's kritisch door. "Niet zelden zetten mensen ál hun baantjes in hun CV: van vakken vullen tot een bijbaantje bij de babysitservice. Wij willen laten zien dat een CV niet alleen moet passen bij je persoonlijkheid en profiel, maar vooral bij je toekomstige werkgever. Dan is het vaak beter irrelevante informatie weg te laten", legt Joost Ruempol, woordvoerder van Randstad, uit.

In de leer bij Dolf Jansen

Een goed op de persoon toegesneden CV is belangrijk, de sollicitatiebrief is wellicht nog veel belangrijker. `Leermeester' in creatief taalgebruik was niemand minder dan cabaretier Dolf Jansen. "Een sollicitatiebrief moet niet alleen de aandacht trekken, maar vooral overtuigen. Dat lukt niet met de aanhef `Als reactie op uw advertentie...'. Ik heb geprobeerd de jongeren te inspireren om hun sterke punten op een creatieve manier over de bühne te brengen. Extra bijzonder was dat dit aan boord van deze trein gebeurde, want ik ben een fervent treinreiziger."
Sollicitatiekoning
Pieter Jouke, Victor Mastboom en Michiel Peereboom - schrijvers van `Koning van de koffieautomaat', hét boek om een succesvolle carrière te doorlopen ­ gaven tips op het gebied van gesprekstechniek om een verpletterende indruk te maken tijdens de eerste kennismaking met een werkgever.
Wat past bij je en hoe kom je het beste over op potentiële werkgevers? De oud- studenten konden voor kledingadvies terecht bij twee stylisten, die met kleding van WE voor de juiste outfit voor een sollicitatiegesprek zorgden. Studenten vasthouden
De NS Sollicitatietrein reed ter ondersteuning van de recent gelanceerde actie om ex-studenten te behouden voor het openbaar vervoer door hen een gratis Voordeelurenabonnement en twee Dagkaarten te geven. Met dit gratis abonnement en de NS Sollicitatietrein geeft NS elke ex-student een denderende carrièrestart.


Ingezonden persbericht