Gemeente Delft

College akkoord voorwaarden oprichting warmtebedrijf

Het college van Delft is akkoord met de voorwaarden voor oprichting van het Warmtebedrijf Eneco Delft BV . Dit warmtebedrijf gaat de stadsverwarming realiseren voor nieuwbouwwoningen in Harnaschpolder en voor bestaande bouw in Delft-Zuid. Al deze woningen worden voorzien van een duurzame, schone, veilige en comfortabele vorm van warmte.

Het invoeren van stadsverwarming is een milieuvriendelijke maatregel die bijdraagt aan de substantiële vermindering van de uitstoot van CO2. Dit is één van de maatregelen uit het Delftse 3E Klimaatplan 2003-2012. Het Warmtebedrijf Eneco Delft BV, een uniek samenwerkingsverband tussen de gemeenten Delft en Midden-Delfland, Eneco en woningcorporaties Vidomes, DUWO, Woonbron, levert de stadsverwarming. Deze samenwerking is een goed voorbeeld van hoe de gemeente Delft graag partnerschappen ziet bij duurzaamheidprojecten.

De samenwerkende partijen hebben een principeakkoord over oprichting van het warmtebedrijf, waarin de gemeente en drie corporaties (prioriteits)aandelen nemen. De gemeente en de corporaties krijgen extra medezeggenschap over de verdere verduurzaming van de warmteproductie in de toekomst, de winstbestemming, de tariefstelling en serviceafspraken naar de eindgebruikers. Eneco krijgt het (alleen)recht en de plicht een warmtedistributienet aan te leggen en deze dertig jaar te exploiteren.

Het principeakkoord doorloopt nu het reguliere besluitvormingstraject bij Eneco, de woningscorporaties Woonbron, Vidomes, DUWO en de gemeente Midden-Delfland. De gemeenteraad in Delft neemt hierover later dit jaar een besluit.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft