Hoogheemraadschap van Rijnland


vast

Rijnland stelt nieuwe kostentoedeling vast

Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft de nieuwe kostentoedeling voor 2009 vastgesteld. Als gevolg van de wijziging van de waterschapswet vinden in 2009 verschuivingen in de tarieven plaats. Vooral de categorie ongebouwd, niet zijnde natuurterreinen, gaat meer betalen.

Wettelijk is geregeld hoe de kosten, die het waterschap maakt voor de uitoefening van zijn taken, toegedeeld worden aan de verschillende belastingcategorieën. Rijnland erkent dat de verhoging voor sommige categorieën fors is, maar omdat de nieuwe kostentoedeling en de daaruit voortvloeiende tariefstelling een direct gevolg is van de Wet modernisering waterschapswet, is het voor Rijnland niet mogelijk deze nieuwe tariefstelling aan te passen. Daarvoor moet namelijk de Waterschapswet veranderd worden.

De Wet modernisering waterschapswet leidt tot een aanpassing van de Waterschapswet 1991. In deze wet is de toedeling van de totale kosten van het waterschap over de verschillende belastingcategorieën geregeld.

Rijnland ondersteunt de initiatieven die de Unie van Waterschappen ontplooit om de onevenredig zware kostentoedeling voor de categorie ongebouwd via een wetswijziging aan te laten passen.

(persbericht 5 november 2008)
'Droge voeten, schoon water!'