Socialistische Partij

SP Amsterdam
Breng leerlingenvervoer weer in gemeentelijke handen


05-11-2008 * De SP wil dat Amsterdam nog een stap verder zet voor een betere kwaliteit van het leerlingenvervoer. De gemeente gaat het leerlingenvervoer nu weer centraal regelen, maar volgens de SP is dit besluit nog niet genoeg. Een eigen gemeentelijk vervoerbedrijf, dat de leerlingen van en naar school vervoert, kan zorgen voor meer kwaliteit en meer werkgelegenheid voor Amsterdammers.
Maureen van der Pligt
De laatste jaren bleek het leerlingenvervoer vaak een regelrechte puinhoop te zijn. Nadat het vervoer naar de stadsdelen was overgebracht en werd aanbesteed kwamen de grote problemen. SP-raadslid Maureen van der Pligt: "De wethouder neemt nu een wijs besluit om het leerlingenvervoer weer centraal te gaan regelen, maar de SP wil nog een stapje verder, want in de nieuwe plannen blijft er te weinig ruimte over voor een echte kwaliteitsverbetering."

De wet geeft de gemeente de vrijheid te kiezen voor het zelf verzorgen van het vervoer door een eigen gemeentelijk vervoerbedrijf. Hier zouden de chauffeurs dan terdege kunnen worden opgeleid en begeleid en een fatsoenlijk salaris kunnen krijgen voor hun werk. Volgens de SP kan dit vervoerbedrijf ook een mooie opleidingsmogelijkheid voor klanten van de sociale dienst (DWI) zijn.

Van der Pligt: "Zo slaan we twee vliegen in één klap. Goed betaalde en goed opgeleide chauffeurs en uitbreiding van een opleidings- en re-integratiewerkplekken. Bovendien kunnen de door de SP en ouders gevraagde extra begeleiders in de busjes er eindelijk komen voor een grotere veiligheid van kwetsbare leerlingen." De DWI is toch al van plan de re-integratie van werkloze Amsterdammers meer in gemeentelijke handen te gaan uitvoeren.

De SP zal dit voorstel binnenkort aan de wethouder voorleggen.