Gemeente Hilversum

De Discussie over begroting 2009

publicatiedatum: woensdag 5 november 2008

De Discussie stond op woensdagavond 29 en donderdagavond 30 oktober in het teken van de Programmabegroting en productramingen 2009. De fracties van PvdA, CDA, SP en D66 adviseerden de raad positief. De overige fracties maakten een voorbehoud.

In verband met de begroting moest er een reeks van verordeningen worden aangepast. Daarover maakten VVD, Groenlinks en DLPH een voorbehoud.

Voorafgaand hadden de fracties het college schriftelijk 117 vragen gesteld over de begroting, die burgemeester en wethouders eveneens schriftelijk hadden beantwoord. Vorig jaar waren dat er nog ruim driehonderd. Woensdag- en donderdagavond was de mondelinge behandeling. Dat leverde zo'n honderd vragen en suggesties op. En die leidden weer tot een aantal toezeggingen van het college. Een greep uit deze toezeggingen:

Wethouder Erik Boog zal begin 2009 een voorstel aan de raad doen waarin een pakket aan maatregelen is opgenomen om het eenmalige en het structurele tekort van het kunstencentrum Globe weg te werken. In december komt hij met een analyse inzake de bouw van De Vorstin. De heer Boog beloofde ook dat hij afspraken gaat maken met jongeren/welzijnswerk over het betrekken van buurtbewoners en ouders bij de preventieve aanpak van overlast door jongeren. De wethouder was het eens met een aantal fracties dat het college in de aanbiedingsbrief bij de begroting tekst had moeten opnemen over de inzet met betrekking tot de ontwikkeling van de Tergooiziekenhuizen. Hij verzekerde de raad dat de door het college overgenomen motie hierover uitgangspunt blijft voor het handelen in deze zaak. Deze motie pleitte ervoor dat het college zich inzet voor een huisartsen- en een apothekerspost en een zorghotel op het terrein van het Hilversumse ziekenhuis. De wethouder gaat de raad verder informeren over de grondaankoop voor jongerenwoningen naast De Vorstin.

Wethouder Ton Roerig beloofde een totaalplan voor alle begraafplaatsen. Hierin zal ook een mogelijk crematorium worden meegenomen. Voor de behandeling door de gemeenteraad van de begroting, op 13 november, zal er een lijstje zijn waarin de heer Roerig aangeeft hoe het college het extra geld voor onderwijshuisvesting wil besteden.

Wethouder Jan Rensen vertelde dat de Dudok-tribune in het voorjaar van 2009 wordt aangepakt. Voor het eind van het jaar komt hij met een voorstel voor een nieuwe lokale omroep.

Het rioolrecht gaat niet met 4,2 procent maar met 3,3 procent omhoog, vertelde wethouder Karin Walters. Het verschil wordt gedekt uit het dividend op de gemeentelijke aandelen van het waterbedrijf Vitens. Er waren veel vragen over de bijstand. Eind dit jaar komt er een evaluatie over de uitstroom naar werk.

Aan het slot van de vergadering deelde burgemeester Ernst Bakker mee dat de gemeente Wijdemeren alsnog heeft ingestemd met het deelnemen aan de regionale brandweer.