San Bosjesmannen exposeren in Nederland


World to Africa organiseert expositie van 10 kunstenaars uit de Kalahari woestijn

SOEST, 20081002 -- World to Africa organiseert in Hotel Het Witte Huis te Soest de 5-daagse expositie: `Ontmoet de San Bosjesmannen en hun kunst'. Van 5 tot en met 9 november zullen 10 kunstenaars uit de Kalahari woestijn hun bijzondere werk tonen. Authentieke kunst uit de 20.000 jaar oude inheemse cultuur van de San Bosjesmannen in zuidelijk Afrika.

Tijdens de expositie zullen vele schilderijen op doek en tekeningen op ijzersteen uit de Kalahari, het thuisgebied van de Bosjesmannen, getoond worden. De 10 kunstenaars, in de leeftijd van 50 tot 80 jaar, zullen hun werk graag toelichten. Ook geven ze workshops aan kinderen om hen bekend te maken met hun specifieke schildertechnieken. De kleurrijke primitieve kunst van de San Bosjesmannen oogt heel modern. Achter elk schilderij gaat een groot verhaal schuil dat de kunstenaars graag vertellen. Kalahari betekent grote dorst wat al iets zegt over de omstandigheden waaronder de kunst is gemaakt.

Agenda `Ontmoet de San Bosjesmannen en hun kunst' in Soest
Naast schilderkunst, tekenkunst en muziek is er in Hotel Het Witte Huis ook volop aandacht voor Zuid-Afrikaanse gerechten als Boboti en lichtzoete wijn uit het Ceresgebied. Het is dan ook mogelijk om er van 6 t/m 9 november te dineren in Zuid-Afrikaanse sferen. Daarnaast kan men zich ook oriënteren op een reis naar het leefgebied van de San Bosjesmannen in Zuid-Afrika.

De agenda voor de expositie van 5 tot en met 9 november ziet er als volgt uit:
5 november:
* Presentatie door World to Africa voor pers en genodigden
6 en 7 november:
* Ochtend: Presentatie voor scholieren en studenten
* Middag: Presentatie voor de reisbranche
* Avond: vanaf 17.00 uur geopend voor publiek met presentaties, workshops en diner
8 en 9 november:
* Gehele dag geopend voor publiek met presentaties, workshops en diner

`Op die voetsporen van die San Boesman in de Kalahari woestijn...'
World to Africa biedt ook de mogelijkheid om de San Bosjesmannen in hun thuisomgeving te ontmoeten. Ze organiseert lodge-reizen naar Zuid-Afrika waar reizigers samen met San Bosjesmannen hun leefgebied ontdekken. Hier maakt men kennis met de bewoners, hun gewoontes en hun kunst. In het thuisland van de San: het indrukwekkende Cederberge. Maar men bezoekt ook van prachtige reservaten als The Kalahari Transfrontier Park, Pilansberg Nature Park met de grote vulkaankrater en The Augrabies National Park. De Augrabies is de op een na grootste waterval van Afrika (Augrabies betekent donderend geraas). Tijdens de safari staat natuurlijk ook een ontmoeting met de Big 5 te wachten. Meer informatie over reizen in de voetsporen van de Bosjesmannen is te vinden op www.worldtoafrica.nl.

Algemene informatie over de San Bosjesmannen
San Bosjesmannen is een verzamelnaam voor verschillende bosjesmannenfamilies in de omgeving van Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Angola. Ze spreken aan elkaar verwante kliktalen. Ze kennen een gebarentaal die wordt gebruikt voor de jacht. Bosjesmannen zijn nomaden, die zich zo duizenden jaren in leven hebben gehouden. Zij jagen voornamelijk op verschillende soorten antilopen. Hun dagelijks menu bestaat voor het merendeel uit vruchten, noten en knolgewassen die zij in de woestijn vinden. De bosjesmannen wonen in kleine, tijdelijke hutten.

Informatie over de expositie: `Ontmoet de San Bosjesmannen en hun kunst'.
De expositie `Ontmoet de San Bosjesmannen en hun kunst' is te zien van 5 tot en met 9 november.
In Hotel Het Witte Huis, Birkstraat 138 te Soest. Telefoon: 033-4617147.
Kijk voor meer informatie op www.wittehuissoest.nl. De entree is gratis.
Het wordt aanbevolen te reserveren voor een Zuid-Afrikaans diner op 6 t/m 9 november.
De expositie wordt georganiseerd door World to Africa. Informatie: www.worldtoafrica.nl.