Ingezonden persbericht


debalie | wo 5 november 2008 | 20.00 | debat

De Geglobaliseerde Glazen Bol #11 (slotaflevering): De toekomst van de Internationale Gemeenschap Voorspeld

Jan Pronk over het oplossen van het conflict in Sudan, terwijl China steeds machtiger wordt. Franklyn Lisk over het bestrijden van AIDS in het internationale systeem van de toekomst. Anna Leander over wat private partijen eigenlijk hebben in te brengen internationaal.

Na één jaar en tien afleveringen, vindt woensdag 5 november de slotaflevering plaats van de serie De Geglobaliseerde Glazen Bol; De Toekomst van de Internationale Gemeenschap Voorspeld. Een paar van de voorspellingen uit de glazen bol:
* In tegenstelling tot wat Rusland ons wil laten denken, wordt oorlog tussen grootmachten, minder waarschijnlijk.
* In tegenstelling tot wat iedereen plotseling weer durft te roepen door de kredietcrisis, is het einde van het kapitalistische systeem nog lang niet in zicht. Al zal wellicht de Chinese variant van staatskapitalisme wat meer de overhand krijgen.
* De toekomst van het internationale systeem wordt bepaald in het Oosten.
* Volgens veel opkomende machten, China voorop, is non-interventie het enige universele principe en niet bijvoorbeeld mensenrechten.
* De rol van natiestaten is op internationaal niveau nog lang niet uitgespeeld.

Wat betekenen deze voorspellingen voor het internationale systeem van de toekomst? Hoe moeten internationale organisaties, zoals de VN, eruit zien om nog mee te tellen in deze 'nieuwe' wereld? Dat zijn de vragen die moderator Wilbur Perlot bespreekt met Jan Pronk, Franklyn Lisk en Anna Leander.

Onze eigen verslaggever Bahram Sadeghi is op pad gegaan om mensen op straat te vragen naar hun grote angsten voor de toekomst en wat ze eraan denken te gaan doen. Tijdens de avond is het resultaat te zien. Verder is nieuw werk in de reeks van de Visual Foreign Correspondents te zien. World Justified (left, centre, right) (2004-2008) is gemaakt door de Braziliaanse kunstenaars Angela Detanico en Rafael lain.