Ingezonden persbericht


30ste Noordelijk Film Festival

33 Nederlandse premières en 17 wereldpremières
Peter Sempel: speciale gast met drie films

30ste Noordelijk Film Festival in Leeuwarden, op Terschelling en Vlieland Vijf dagen lang films in een nieuw daglicht - 5 t/m 9 november 2008 www.noordelijkfilmfestival.nl

Naast retrospectieven van het werk van James Benning, Marjoleine Boonstra en Volker Koepp en een record aantal films, waaronder maar liefst 33 Nederlandse premières en 17 wereldpremières, presenteert het Noordelijk Film Festival 3 films van Peter Sempel. Sempel is bekend van zijn films over o.a. Lou Reed, Nick Cave, Yoko Ono, Nina Hagen, Jonathan Meese en Allen Ginsberg. Hij is beschikbaar voor interviews. Screeners (films op dvd als viewingcopy) kunnen worden toegestuurd.

Nederlandse premières
Het Noordelijk Film Festival vertoont dit jaar maar liefst 33 Nederlandse premières, waaronder:

The Speed of Life (VS) van Ed Radtke over Sammer, een weesjongen van 13, die met zijn vrienden in Brooklyn videocamera's van toeristen steelt. Fantasie en werkelijkheid mengen zich in deze rauwe film. Het gebruik van verschillende beeldformaten, de diverse verhaallijnen en de bizarre persoonlijkheden geven The Speed of Life een vervreemdend effect.

Better Things, het speelfilmdebuut van Duane Hopkins, een van de meest veelbelovende jonge regisseurs uit Groot-Brittannië. Better Things is een intense studie naar de emotionele en relationele keuzes en daden van drie verschillende alledaagse stellen in een benauwend Engeland.

Love and Other Crimes (Ljubav i drugi zlocini),
is een speelfilm van de in Belgrado geboren debuterende Stefan Arsenijevic. Arsenijevic combineert een wonderlijke mix van sferen in een even meedogenloze als warme blik op een aantal markante bewoners van een perspectiefloze buitenwijk van deze stad, en stelt daarmee scherp op het hedendaagse Servië.

La mère (Zwitserland/Fr/Rus), een documentaire van het regisseursduo Antoine Cattin en Pavel Kostomarov. La mère is een levendig en prachtig gedraaid portret van een weggelopen vrouw met negen kinderen, die op een afgelegen Russische kolchoz ongekende moed en veerkracht aan de dag legt om zo te volharden in barre tijden. De documentaire is momenteel genomineerd voor de European Film Academy Documentary 2008 - prix Arte.

Wereldpremières
Het Noordelijk Film Festival vertoont dit jaar 17 wereldpremières, waaronder:

Domwei gelokkich op de Wielenpôlle (NL), een pilot naar een idee van artistiek leider Miryam van Lier voor een reeks films over bijzondere noordelijke stadswijken. Deze coproductie tussen het Noordelijk Film Festival en Omrop Fryslân, geregisseerd door Pieterjan Wouda, portretteert bewoners uit de Leeuwarder volkswijk de Wielenpôlle. Deze wijk vormt met 200 huizen het kleinste stadsdeel van Leeuwarden, maar kan met recht aanspraak maken op de eretitel 'de Friese Jordaan'.

Slapstick (NL), de nieuwste animatiefilm van regisseur René Adema, over twee ludieke opblaasbare circusfiguren. Een alcoholistische, sobere clown wordt getergd door een irritant frivole trapeze-artiest, die niets anders lijkt te kunnen dan lachen en bespotten. De machteloosheid van de sobere clown komt uiteindelijk tot een hoogtepunt. De film brengt een ode aan de filmstijl uit begin jaren '30. Slapstick maakt deel uit van het programma Nieuwe Noordelijke Oogst. René Adema is als gast aanwezig op het festival.

Drie films van Elmar Kuiper:
Hunter (NL), een korte film over het omgaan met zielenpijn en de louterende werking van een zuiver schot. De beelden laten onverbloemd de schoonheid van de jacht zien. Op een spannende, geraffineerde wijze brengt regisseur Elmar Kuiper drie werelden samen: de onschuldige kinderwereld, de nuchtere wereld van de jagers en de ontluisterende wereld van de rendierman. Hunter is onderdeel van het programma Nieuwe Noordelijke Oogst. In het kader van het programma Beelddichters worden tevens zijn films Oerwâldwurd en Út namme fan mysels vertoond. Beelddichters is een programma waarin nieuwe multimediale literatuurproducties worden vertoond. Het Noordelijk Film Festival heeft in samenwerking met het literair internettijdschrift Farsk.nl en de organisatie van de Leeuwarder Poëzieavond noordelijke filmmakers uitgenodigd hun jongste producties waarin de poëzie centraal staat in te zenden. Deze worden op zaterdag 8 november door de makers ingeleid.

Peter Sempel: speciale gast op het Noordelijk Film Festival

Peter Sempel komt naar het Noordelijk Film Festival! Sempel, geboren in Hamburg en opgegroeid in de Australische outback filmt al jaren internationale avant-garde op het gebied van muziek, kunst en film. Lou Reed, Nick Cave, Yoko Ono, Nina Hagen, Jonathan Meese, Allen Ginsberg, Morrissey, Einstürzende Neubauten, Martin Scorsese - het is maar een kleine greep uit de mensen die Sempel op zijn heel eigen associatieve, genreoverschrijdende manier heeft vastgelegd. Het festival vertoont drie films van Sempel:

Lemmy, een film over frontman Lemmy van de band Motörhead, Jonas in the Desert, een documentaire over de New Yorkse avant-garde filmmaker Jonas Mekas, en de Nederlandse première Flamenco mi vida, een filmische reis naar de roots van de flamenco in Andalucia en verre windstreken. DJ, journalist en filmkenner Johanz Westerman spreekt na de filmvertoningen in de zaal met Peter Sempel. Sempel is van 4-6 november in Leeuwarden en beschikbaar voor interviews. Meer informatie over Sempel vindt u op www.sempel.com

De 30ste editie van het Noordelijk Film Festival vindt plaats in Leeuwarden, op Terschelling en Vlieland. Deze lustrumeditie kent naast de Interregio Competitie ook een Friese Internationale Media Art Competitie, en besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan twee regio's: het Midden-Oosten en Azië. Verder zijn er retrospectieven van het werk van James Benning, Marjoleine Boonstra en Volker Koepp. Het festival kent dit jaar veel nieuwe programmaonderdelen, waarin een record aantal films zal worden vertoond. In vijf dagen tijd kan het publiek kiezen uit ruim 200 films. Het volledige programma is vanaf 27 oktober online beschikbaar. Op 28 oktober komt een speciale festivalkrant uit. Vanaf 3 november is een tweetalige festivalcatalogus beschikbaar.

De kaartverkoop start op woensdag 29 oktober. Kaarten kunnen gereserveerd worden bij de kassa van de Harmonie T: 058-23302333


---

Noordelijk Film Festival
Ruiterskwartier 6, 8911 BP Leeuwarden
tel: 058-2137396 fax: 058-2157186