Wat brengt de `niet-stemmer' in Reno dit jaar wel naar de stembus


Reno, centrum van een electorale verschuiving, een historisch moment voor Nevada en voor Amerika

RENO, NEVADA, 20081105 -- Amerikanen staan niet te boek als trouwe stemmers. De voorgaande presidentsverkiezingen hebben landelijk minimale opkomsten opgeleverd en Nevada was daarin geen uitzondering. Nevada is de staat van militaire kernproeven en de opslag van kernafval. De mijnen zijn er jaren geleden uitgeput. Inheemse indianen runnen de gokhallen en leven sterk gesegregeerd. Nevada, alleszins een staat van extremen.

Reno is een gokstadje in Nevada waar de verantwoordelijkheid om te stemmen historisch niet bij veel mensen is doorgedrongen. Maar deze verkiezingen lijkt de betrokkenheid bij velen echter te veranderen.
Onvrede of hoop, zelfs de meest gemarginaliseerde `niet-stemmers' in Reno hebben een reden gevonden om zich eindelijk voor de nationale politiek te interesseren. Het stadje, ter grootte van Eindhoven, is daar deze week mee geholpen door een toestroom van talloze vrijwilligers uit het progressieve Californië. Er heerst een zeer grote mate van optimisme onder de progressieven in Nevada. Hoogstwaarschijnlijk gaan de vijf kiesmannen die deze staat representeren namelijk naar de democratische presidentskandidaat Barack Obama. Washoe County, het district waar Reno deel van uitmaakt wordt door de Amerikaanse media gepresenteerd als het centrum van een electorale verschuiving, een historisch moment voor Nevada en vooral voor het stoffige, typische woestijnstadje Reno.

n deze fotoreportage probeer ik als een Eindhovense politiek geograaf in opleiding een antwoord te vinden op de vraag: Wat brengt deze moeilijk bereikbare groep dit jaar wél naar de stembussen en waarom voelen zij zich nu wél verantwoordelijk voor de uitkomst?

Walter William Podgers Jr. (68) woont in een sobere bungalow van de sociale woningbouw in Reno. Al hangend boven de moterkap van zijn omgebouwde ford zegt hij: "I am a life-long republican but this time, they should hang 'em from the highest trees".

Norman Zuniga (51), een Washoe indiaan, woont in het indianenreservaat Hungry Valley net iets buiten Reno. "I only voted for the tribal elections, but this time I feel that my voice will be heard".

Deze portretten en meer, vertegenwoordigen de verhalen van de tot op heden als `niet-stemmer' geclassificeerde inwoners van Reno, mensen zoals Walter en Norman. Het zijn de verhalen van deze individuen die wellicht een ander licht kunnen werpen over het Amerikaanse gebrek aan politieke participatie, en het zijn de stemmen van deze personen die wellicht dit jaar de uitslag van de presidentsverkiezingen gaan bepalen.





Max Verdult